-- OGLAŠEVANJE --

Do gradu naslednje leto ob Savi s kolesom

-- OGLAŠEVANJE --

Občina Litija je pred kratkim podpisala pogodbo z RS, Ministrstvo za infrastrukturo o sofinanciranju projekta »Ureditev kolesarske poti od mesta Litija do naselja Pogonik«. V sklopu projekta bodo uredili kolesarsko povezavo z delno rekonstrukcijo ceste na lokalni cesti Slapničar-Jevnica-Kresnice-Litija v skupni dolžini malo manj kot 5.000 metrov. 

Po besedah litijskega župana Francija Rokavca naj bi se dela na tri milijone vrednem projektu začela že v mesecu maju. Gradbena dela bi predvideno bila dokončana do konca leta 2022.

To je kar precejšen finančni zalogaj, pove župan, saj bo občina prispevala približno 1,7 milijona evrov, delež evropskih sredstev pa je 1,2 milijona evrov. “Na tej lokaciji ne bomo gradili samo kolesarske steze, ponekod bomo naredili tudi delno rekonstrukcijo ceste, ki je v precej slabem stanju. Na dveh tretjinah te relacije bo istočasna uporaba za cestni in kolesarski promet, dodane bodo talne in vertikalne označbe. Na eni tretjini pa bosta potekala dva ločena kolesarska hodnika in v celoti bo rekonstruirana cesta asfaltne širine 6,5 m.  Rekonstrukcija je še posebno pomembna, ker je ta cesta občasno tudi obvoznica, kadar je glavna cesta zaprta,” nam je pojasnil župan Rokavec.

Cena projekta zajema tudi polaganje vodnega omrežja Podkraj-Podšentjur v dolžini 1,8 km.

Z ureditvijo kolesarske poti na trasi državne kolesarske povezave bo zagotovljena večja varnost kolesarjem, povečana uporaba javnega potniškega prometa in promovirano kolesarjenje kot zdrav način življenja. Državna kolesarska povezava namreč poteka po desnem bregu reke Save točno po tej trasi.

Župan nam je tudi zaupal, kaj jih v perspektivi še čaka. Najprej bo potrebna rekonstrukcija te iste ceste v nadaljevanju od gradu Pogonik do odcepa za Spodnji Kresniški Vrh, ki bo ustrezno urejena tudi za kolesarje. V tretji fazi bodo nadaljevali do Kresnic, kjer bo vključen tudi projekt kanalizacije in čistilne naprave.

V stanje ceste smo se tudi sami prepričali, saj smo se zapeljali do Pogonika. Cesta je na posameznih mestih zelo poškodovana, ovinkasta in ponekod zelo ozka. Sicer pa je s ceste, ki pelje ob Savi čudovit razgled in to bo zagotovo ena prijetnejših kolesarskih etap.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --