-- OGLAŠEVANJE --

Da ne boste končali v črni kroniki

Poskrbite, da vam dopusta ne bodo pokvarili nepridipravi.

-- OGLAŠEVANJE --

Število vlomov v stanovanja, stanovanjske hiše in vikende iz leta v leto narašča, storilci pa so čedalje bolj predrzni ali nasilni. Prilika dela tatu in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na dopustu ali je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma, opozarjajo policisti.

Naj bo videti, kot da ste doma

Posebno vabljiva za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken, vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje,…

V času odsotnosti prosite bližnje ali sosede, da popazijo na vaše domove. Ob tem naj poskrbijo, da bo videti, kot da ste doma. Praznijo naj poštne nabiralnike ter odpirajo in zapirajo senčila v stanovanju, parkirajo na dvorišču,… Doma ne hranite večjih količin denarja ali vrednejših predmetov.

Nikakor ni priporočljivo puščati obvestil na avtomatskih odzivnikih telefonov, elektronske pošte, o odsotnosti zaradi počitnic. Obvestilo naj bo nedoločno (trenutno nismo dosegljivi…). Prav tako ni priporočljivo, da o odhodu na počitnice obveščate preko družabnih omrežij. Tako lahko lahko povečate možnost, da postanete žrtev vlomilcev.

Previdno na avtocestnih počivališčih

V zadnjih letih se tudi na slovenskih avtocestnih počivališčih povečuje število tatvin, drznih tatvin in ropov (tatvin goriva, gum, tovora, predmetov iz vozil,..). Tatvine so najpogostejše na relaciji med Italijo in Madžarsko ter Avstrijo in Hrvaško. Policija zato opozarja na posebno previdnost. Ne nasedajte storilcem, ki vas želijo zvabiti iz vozil, drugi storilec pa izprazni vozilo.

Na samozaščitno ravnanje ne smemo pozabiti niti, ko smo na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo, svetuje komandir policijske postaje Zagorje ob Savi Damjan Gajšek“Med letovanjem v tujini je denar najbolje menjati v menjalnicah ali bankah in ne na ulici, kjer so turisti izpostavljeni prevaram ali celo roparjem. Pa tudi drugače, na primer med obiski lokalov, ni priporočljivo razkazovati denarja.”

kraja na plaži

Denar, telefon, fotoaparat, kolo pod nadzorom

Posebno pozornost je treba nameniti tudi prtljagi na letališčih, avtobusnih in železniških postajah. Vidno označena prtljaga z imenom in priimkom ter naslovom lahko nepridipravu izda podatek, kje je prazno stanovanje. Prav tako bodite pozorni na predmete, ki jih nosite s sabo na dopust in so najpogosteje predmet napada: fotoaparati, kamere, mobilni telefoni, nakit, kolesa,… Predvsem je pomembno, da teh predmetov ne puščamo brez nadzora na mestih, kjer so nepridipravom lahko dostopni, svetuje Gajšek.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

NEVERJETNO: Projekta trboveljskih dijakov z mednarodno postajo poletela v vesolje

Na Mednarodni vesoljski postaji so astronavti uporabljali program, ki so ga napisali dijaki 2. in 3. letnika Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Dijaki...
-- OGLAŠEVANJE --