-- OGLAŠEVANJE --

Cvetka iz Društva diabetikov Trbovlje: “Uživamo v življenju kljub diagnozi, ki jo imamo.”

-- OGLAŠEVANJE --

“Sladkorna bolezen je bolezen, ki ne boli, se pa težave nalagajo in z leti, če se ne ukrepa pravočasno, lahko pride do hudih posledic – dolga leta nekontroliran povišan krvni sladkor vpliva na vse telesne organe, največ na okvare oči, pogosta je diabetična noga, okvara ledvic, … ,” oriše upokojena socialna delavka iz Trbovelj, predsednica društva trboveljskih diabetikov Cvetka Kozmus.

K temu doda, da je diabetes pravzaprav prepoznan in priznan kot svetovna epidemija. Število bolnikov narašča in prav zato ozaveščajo ter se trudijo, da se o bolezni čimveč govori. “Prej kot se simptomi prepoznajo in diagnoza določi, bolje je – prepreči se poslabšanje in morebitne zaplete.”

Ob letošnjem svetovnem dnevu nevladnih organizacij je naziv “Prostovoljska organizacija zasavske regije 2023” prejelo Društvo diabetikov Trbovlje, ki šteje okrog 300 članov – najstarejši jih šteje preko 90, najmlajša pa nekaj več kot 50 let. V imenu društva je priznanje prevzela Cvetka Kozmus, ki pravi, da so tako povezani in se tako dobro razumejo, ker so preprosto ena velika družina.

 

Meritve so ključne za prepoznavo in kontroliranje

V pogovoru predsednica društva, ki to funkcijo opravlja od leta 2015, razkrije, da sta njihovo poslanstvo in namen precej preprosta: družijo člane – osebe s sladkorno boleznijo in podporne člane društva, pa tudi vse druge, ki želijo sodelovati z njimi.

“Osnova je preventivni program z vsebinami, ki so predpisane, te pa se dopolnjuje s športnimi aktivnostmi, med katerimi so balinanje, kegljanje, plavanje in pohodi, organiziramo tudi okrevanja kot preventivni program in nudimo v okviru društva pomoč starejšim bolnim, seveda v okviru naših zmožnosti,” pripoveduje in znova poudari, kako je za ves uspeh, ki ga beležijo, zaslužno druženje in ohranjanje pristnih medčloveških vezi.

V Društvu diabetikov Trbovlje prevladujejo ženske – kar 72% jih je. Skorajda vsi člani so že upokojeni. Povprečna starost znaša krepko čez 70 let.

 

Njihova barva je modra. Mladi ozaveščeni skozi šolska tekmovanja.

Občinska stavba v Trbovljah v soju modrih luči

Ob dnevu sladkorne bolezni, 14. novembra se marsikateri objekti odenejo v modro, kar je znak zavedanja in ozaveščanja širše družbe o tej bolezni.

Tedaj tudi v lokalnem okolju izvajajo meritve sladkorja v krvi. “Dogodek je številčno obiskan, ljudje radi pridejo in ker so zraven strokovne delavke, ki rezultate obrazložijo, gre za res dobrodošlo informacijo,” pravi Cvetka, ponosna, da se prav na njihov dan aktivnost izvaja celovito in je dobro obiskana.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije sladkorna bolezen močna narašča tudi med otroki, pravijo, da kot posledica načina življenja. Koliko pa mladi sploh vedo o diabetesu? “Sama sem z Društvom diabetikov Trbovlje (tedaj ga je vodil Edvard Brglez) začela sodelovati, ko sem bila zaposlena kot socialna delavka na OŠ Tončke Čeč in mi je bilo zaupano, da sem prevzela organizacijo tekmovanja iz znanja o diabetesu,” pove Cvetka, ki je kljub svojim 70-im letom, ki jih je napolnila letos marca, še zelo energična – dolgoletni bolezni navkljub. “Tekmovanje je zelo pomembno pripomoglo, da otroci bolezen poznajo in zanimivo je, kako vneto sodelujejo. Še večje zanimanje pa seveda izkažejo, če je diabetes prisoten v družini ali ima kdo od otrok to diagnozo.”

Prejeto priznanje je priznanje našemu delu

Priznanje krasi steno pisarne Društva diabetikov Trbovlje

Tisto, kar je bistveno v Društvu diabetikov Trbovlje, je po Cvetkinem mnenju dejstvo, da se članstvo rado vključi vsepovsod. “Mi smo ena velika družina. Na izlete hodimo večinoma kar stalna skupina. Znamo se sprostiti, smo povezani in znamo uživati v življenju kljub diagnozi, ki jo imamo postavljeno.”

In to je tisto, kar daje uspeh društvu, poudari Cvetka, ki je zadovoljna, da sta jih predlagatelja Društvo prijateljev mladine Trbovlje in Rdeči križ Trbovlje zaznala v okolju kot pomembne za povezovanje in ozaveščanje.

“Priznanje, da smo v vrhu prostovoljskih organizacij celotne zasavske regije, je veliko priznanje našemu delu in obenem tudi spodbuda, da dobro delamo tudi naprej.”

Pogled v prihodnost: Jim bo uspelo prirediti srečanje zasavskih diabetikov?

Načrti za naprej pa so smeli. Idejna vodja dogodka “srečanje zasavskih diabetikov” je prav Kozmus, ki se s projektom še organizacijsko ukvarja – trenutno se ubada, kam prostorsko umestiti vabljene, katerih za celotno regijo ni malo.

Letos teče 52. leto, kar Društvo diabetikov Trbovlje obstaja in deluje. Vključujejo so tudi v dejavnosti širšega okolja (literarni večeri, koncerti, delavnice,…) in kot skupnost, ki jih povezuje diabetes, prispevajo k obiskanosti in ustvarjanju družbenega utripa v kraju.

“Biti član društva pomeni, da imaš neko okrilje, da po eni strani daješ streho in oporo, po drugi pa si je tudi deležen,” osebna občutja opisuje sogovornica in zaključi z mislijo: “Vso težko in odgovorno delo – ki meji že na profesionalno raven – ki zna biti večkrat zelo naporno, pa odtehta odziv članov – da sodelujejo, da radi pridejo, se vključujejo in se pogovarjajo. Ob sredah je tako ta pisarna kot ena tržnica – vse je polno živ-žava, stoli so vsi polni in stiki se ohranjajo ter krepijo.”

SORODNI ČLANKI:

Sladica ni noben greh ob manjši količini krompirja in mastnega mesa

Zasavje po številu bolnikov s sladkorno boleznijo na vrhu

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

NEVERJETNO: Projekta trboveljskih dijakov z mednarodno postajo poletela v vesolje

Na Mednarodni vesoljski postaji so astronavti uporabljali program, ki so ga napisali dijaki 2. in 3. letnika Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Dijaki...
-- OGLAŠEVANJE --