28.4 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoZagorje najprej rdeče, potem modro, sedaj pa še vijolično

Zagorje najprej rdeče, potem modro, sedaj pa še vijolično

Občina Zagorje ob Savi se bo z osvetljevanjem objektov pridružila še dvema akcijama.

Včeraj so obeležili svetovni dan raka trebušne slinavke. Bolnike z raki prebavil in njihove svojce zastopa združenje EuropaColon Slovenija, združenje za boj proti rakom prebavil, ki je pridružen član svetovnega združenja World Pancreatic Cancer Coalition.

Združenje v zadnjih dveh letih še posebej veliko pozornosti namenja raku trebušne slinavke. Gre za raka, ki ima eno najhujših statistik preživetja; pet let po diagnozi živi le še okoli 4 odstotke bolnikov, povprečno preživetje od diagnoze pa je 4,6 mesecev. Na leto zboli okoli 400 ljudi in okoli 385 jih umre. »To žalostno statistiko lahko spremenimo le, če bomo bolnike odkrivali prej. To lahko dosežemo le, če bomo ozavestili čim več državljanov Slovenije. To je še posebno pomembno v času epidemije covid-19, ko smo pozorni bolj ko ne le na smrkanje in kašljanje, znake drugih bolezni pa zato še lažje prezremo,« so zapisali v združenju, kjer so ob svetovnem dnevu raka trebušne slinavke predlagali, da lokalne skupnosti najbolj vidne objekte obarvajo v vijolično barvo. Tako so včeraj obarvali v Zagorju nov most čez Medijo, nekdanja vhoda v rudniške jame, fontano na mestni ploščadi, osrednje krožišče, KC Delavski dom Zagorje in Cankarjev trg osvetlili z vijolično barvo, kar bo še posebej vidno, ko se zmrači.

Danes pa bodo omenjeni objekti osvetljeni znova z modro barvo, saj bo Občina Zagorje na ta način obeležila 20. november, Unicefov svetovni dan otrok, katerega slogan letošnjega leta je vKLJUČite me, sem KLJUČ do rešitve. Občina Zagorje je sicer v preteklosti že sodelovala pri svetovnem dnevu otrok, takrat je župan svoje mesto prvega moža lokalne skupnosti za en dan prepustil otroku, kar pa zaradi epidemije koronavirusa tokrat ni mogoče.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...