-- OGLAŠEVANJE --

Črvička iz trboveljske knjižnice sta ujeli na papir

-- OGLAŠEVANJE --

Črviček Tonček Knjigoljub je že več kot desetletje maskota Knjižnice Toneta Seliškarja v Trbovljah. Zelo rad obišče otroke v vrtcu in prvi triadi osnovne šole in jih spodbuja k branju zanimivih in poučnih zgodb ter vabi v knjižnico. “Tonček je pameten črviček in ve, da se v knjigah skriva vse znanje tega sveta, zaveda se, da tisti, ki zna brati in veliko bere, tudi veliko zna in veliko ve,” ga predstavi direktorica knjižnice. Zdaj je tudi sam dobil čisto svojo knjigo.

Črviček se je znašel na papirju

“Lokalni otroci Tončka Knjigoljuba zelo dobro poznajo in ker so otroci zelo radovedni, ob vsakem srečanju z njim sprašujejo, kako je dobil ime, koliko je star, zakaj ima očala, ali ima kaj bratov in sester in še in še. Z mislijo, da otrokom odgovorimo na ta in podobna vprašanja ter z željo po dodatni spodbudi k branju, smo se v naši knjižnici odločili, da sestavimo in napišemo pravljico o življenju Tončka Knjigoljuba in o njegovem pomenu za našo knjižnico ter lokalno skupnost kot celoto. Nekaj osnovnih idej za pravljico oziroma zgodbo smo dobili prav ob pogovoru z otroki, ki obiskujejo knjižnico,”  pojasni direktorica knjižnice, Katra Hribar Frol, ki je zgodbo napisala in jo umestila v aktualni čas in prostor. Pri oblikovanju ilustracij je sodelovala zasavska umetnica, Vesna Lenić Kreže.

Rada sprejme izzive

Ilustratorka Vesna Lenić Kreže se še vedno spominja kako rada je kot otrok hodila v knjižnice. Najraje se je zadrževala na otroškem oddelku, kjer je brala enciklopedije o morskih živalih in stripe Garfield. Ko z otroki obišče trboveljsko knjižnico, si kakšno pravljico izposodi tudi zase. “Berite vsak dan najmanj 3 pravljice za ohranjanje domišljije, to velja tako za odrasle kot za otroke,” priporoča Vesna, ki pravi, da je bilo s Katro res lepo sodelovati. “Največji izziv je bil predvsem v tem, da je lik Tončka že bil zasnovan in je bilo potrebno celotni stil ilustracij prilagoditi. Rada sprejmem izzive. S Katro sva skupaj pregledali moje stare ilustracije in mi je izpostavila, kaj ji je všeč. To mi je seveda veliko pomagalo pri likovni zasnovi. Spoštujem dejstvo, da je bila iskrena glede tega, kaj si želi, kaj ji je všeč in kaj ne. Spomnim se, da smo se kar nekaj časa trudili najti pravo rdečo-rjavo barvo za Tončka,” nam zaupa Vesna.

Pridni bralci bodo Tončka dobili v dar

“Knjiga bo za izposojo na voljo predvidoma konec februarja oziroma v začetku marca,” sporoči avtorica pravljice. Aprila, ko praznujemo Noč knjige bo izvedena tudi pravljična urica s predstavitvijo zgodbe o Tončku Knjigoljubu. “Dogodke, kot so pravljične urice in ustvarjalne delavnice, v naši knjižnici izvajamo vsako sredo ob 17. uri in tako v bodočih bralcih in bralcih začetnikih budimo ljubezen do zgodb, besed, knjig in branja.”

Misel iz knjige: “Vse, prav vse v tej stavbi je bilo Tončku povšeči, najbolj navdušen pa je bil, tako kot že Bukmandeljc pred njim, nad mladinskim oddelkom knjižnice, kjer se je v srcih in mislih najmlajših rojevala ljubezen do knjig, besed, podob in domišljijskega sveta.”

 

Tistim, ki se bodo v poletnih mesecih udeležili Tončkove poletne bralnice in se izkazali za pridne bralce, bodo en izvod slikanice podarili.

Prostori Borova bodo še samevali

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --