14.3 C
Trbovlje
sobota, 1. oktobra 2022
ZON.siAktualnoCesta v Podkraju, kot kaže, še ne bo kmalu odprta

Cesta v Podkraju, kot kaže, še ne bo kmalu odprta

Po včerajšnjem sestanku občine, krajevne skupnosti in direkcije za infrastrukturo so sicer nakazali možne rešitve za financiranje obnove ceste Podkraj – Radeče, a nobena od njih še ne predvideva takojšnjega ukrepanja.

Včeraj so se sestali predstavniki občine Hrastnik, krajevne skupnosti Podkraj in direkcije za infrastrukturo zaradi sanacije ceste Podkraj – Radeče, ki sta jo le v zadnjih dveh mesecih še dodatno načela dva skalna podora. Na sestanek so prav zaradi sanacije skalnega podora povabili tudi predstavnike ministrstva za okolje, ki imajo na voljo sredstva za sanacijo takšnih podorov in predstavnike direkcije za vode, a so se oboji opravičili.

Rešitve (še) ni na vidiku!

Tomaž Willenpart

Direkcija za infrastrukturo ni pristojna za sanacijo cest, ki so, kot ta v Podkraju, v občinski lasti. So pa na direkciji upravljavci kolesarskih poti in prav po tej cesti želijo vzpostaviti del kolesarske povezave D2, ki sicer poteka vse od avstrijske do hrvaške meje. »In v tem primeru, če bo tu vzpostavljena država kolesarska povezava, lahko tudi direkcija financira del sanacije ceste, ob tem pa je potrebno vedeti, da nismo upravljavec te občinske ceste,« je po sestanku povedal Tomaž Willenpart z direkcije za infrastrukturo. Ob tem je še opozoril, da imajo vlogo pri financiranju obnove tudi direkcija za vode in upravljavec hidroelektrarne Vrhovo, saj so številni usadi rezultat nivelacije oziroma denivelacije reke Save.

Na sestanku so se pogovarjali o številnih možnostih sanacije ceste, od izgradnje galerije na najbolj nevarnem odseku, do izgradnje mostu čez Savo v Suhadolu. A strinjali so se, da so vse možnosti drage in da tudi, ko bodo našli sredstva za takšno obnovo, bo do dejanske obnove minilo vsaj še nekaj let. »Mi iščemo rešitev, ki je takojšnja, mi imamo cesto danes zaprto in neprevozno, vse te idejne zasnove pa rabijo čas, zato moramo poleg dolgoročne rešitve najti tudi kratkoročno,« je po sestanku dejal hrastniški župan Marko Funkl in dodal, da občina sama denarja za tako obsežno obnovo nima.

Cesta po podoru decembra 2019.

Zato so se na sestanku dogovorili, da bodo v kratkem sklicali ponoven sestanek, na katerega bodo povabili tudi občino Radeče, direkcijo za vode, ministrstvo za okolje, upravljavca hidroelektrarne Vrhovo in tudi ministrstvo za gospodarski razvoj, da bodo skupaj preučili možnosti financiranja obsežne obnove, hkrati pa se dogovorili tudi za kratkoročno rešitev.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V Retju prikaz najboljših jahačev in brezplačno jahanje ter aktivnost za obiskovalce

Trboveljsko konjeniško društvo, ki ima svoje prostore v Retju, v soboto pripravlja dogodek, kjer bi se radi predstavili in pokazali tudi napredek domačih jahačev....
X