-- OGLAŠEVANJE --

Čeprav jih šteje že čez 70, velja za enega najaktivnejših tekačev

Tek, ki je prešel v drugo desetletje tradicije, je že v polnih pripravah. Zdaj že dobro znan dogodek, ki je v preteklosti k teku vabil predšolske otroke z vzgojiteljicami, osnovnošolce, upokojence, invalide in vse ostale, skriva različne zgodbe tekačev.

-- OGLAŠEVANJE --
Alenka Urbanc

Ne samo tekači, tudi zvesti navijači so tisti, pravi Alenka Urbanc, ki dajo Litijskemu teku poseben čar. Že enajsto leto se bodo 1. junija zbrali v podporo vsem tekačem. “Pridejo starši, podporniki, vrti se motivacijska glasba, tekače spodbuja tudi govornik, vzdušje je res izjemno,” je dogodek opisala direktorica Zavoda za kulturo, mladino in šport, Alenka Urbanc, ki ima v posebnem spominu vse udeležence, ki že vrsto let tečejo na organiziranem teku v Litiji.

Spomni se udeleženca, sicer invalida, ki je 10-kilometrsko traso prehodil že večkrat, pa gospoda iz Kamnika, ki se vsako leto nasmejan prikaže na štartu, “najhitrejše šole” iz Litije, ki je zmagala na večini Litijskih tekov ali pa tekača, ki šteje že več kot 70 let pa je še vedno eden najaktivnejših litijskih tekačev.

Da se tudi še po 70. letu starosti

Dušan Jovanovič

Seveda gre za domačina, Dušana Jovanoviča, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja pomagal pri organizaciji Litijskega teka. Še vedno redno teče, kot pravi, kar 3 krat na teden. “Že od mladih let se ukvarjam s športom, takrat sem tekel, treniral nogomet, kolesaril. Zdaj izkoristim Litijski tek, da spodbujam mlade ljudi k aktivnemu preživljanju prostega časa. Res mi je v ponos in motivacijo, da jim lahko pokažem, da se zmore tudi po 70. letu starosti,” je povedal Jovanovič, ki je izredno žalosten, ker v Litiji ni tekaške steze, kjer bi lahko mladi trenirali.

Vložen napor se izplača

Kar v šoli pa trenirajo osnovnošolci iz Litije. “Sodelovanje na Litijskem teku je postala naša tradicija, zadnjih sedem let smo najhitrejša šola,” je ponosno povedal športni pedagog Osnovne šole Litija, Urban Hauptman. Trenutno so v njihovi vitrini uspehov kar trije pokali, kot pravi učitelj, “dva v trajni lasti in en prehoden, ki smo ga prejeli lansko leto.” Prijavnico v šoli ponudijo vsem učencem. In, če jih je prejšnja leta sodelovalo okoli 100, jih je letos prijavljenih že 130. “Tek jim v šoli predstavimo kot zgodbo, katere nosilci so oni. In v OŠ Litija je to pozitivna zgodba,” je Hauptman izdal delček priprave učencev na tek.

Sicer se na ta dogodek pripravljajo pri pouku športa, ko skozi šolsko leto počasi stopnjujejo tempo teka. Vesel je, da se v lokalnem okolju odvijajo prireditve, ki mladostnikom dajo možnost, da se preizkusijo in “da vidijo, da se je za dosežek potrebno potruditi, kar se na koncu tudi izplača.”

Kar dela Litijski tek prepoznan, je izjemno vzdušje

Da je največja tradicija Litijskih tekov prav dobra klima, potrdi tudi organizator Alan Hajrić. Izjemno vzdušje na prizorišču je tisto, se strinja z Urbanc, kar je stalnica na teku. Sicer pa organizatorja motivira velika udeležba otrok in mladostnikov. “Tudi mene veseli šport in z organizacijo tovrstnih dogodkov želim dati priložnost mlajšim generacijam ter jim ponuditi odskočno desko za naprej,” je poudaril Hajrić. Tudi letos bodo prijavljeni tekači razdeljeni v kategorije, izbirali pa bodo lahko 5,6 ali 10 kilometrsko traso – osnovnošolci in srednješolci še malo krajše – po idilični trasi v gozdičku ob brežini reke Save. Vse udeležence na koncu, poleg zadovoljstva, čakajo še stojnica z brezplačnim svežim sadjem in praktične nagrade. Najboljše pa seveda tudi medalje.

Če pa še kdo obžaluje, da se ni prijavil, naj dodamo, da so prijave mogoče še do srede TUKAJ ali pa 1. 6., torej na dan dogodka med 7. in 8. uro zjutraj.

FOTO (arhiv Litijski tek):

Do konca meseca se podajte na pustolovščino s Tačkom po Litiji

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prostori so nabito polni – ukrepanje je nujno!

Takojšnje ukrepanje od pristojnih zato pričakujejo zasavske odrasle osebe z intelektualno oviro in vsi, ki jih v življenju podpirajo. Sestavili so skupino za vizijo...
-- OGLAŠEVANJE --