16.2 C
Trbovlje
torek, 21. septembra 2021
ZON.siAktualnoBrezplačni prevozi za občane tudi v Zagorju

Brezplačni prevozi za občane tudi v Zagorju

Tudi v Zagorju, kot že v mnogih občinah, bo z 10. majem zaživel projekt brezplačnih prevozov za starejše – Sopotniki.

Komu so prevozi namenjeni?

Vsak upokojen občan star nad 65 let, bo lahko poklical na telefonsko številko zagorske enote 031 825 555, kjer se bo oglasil koordinator. Za rezervacijo prevoza bo treba poklicati nekaj dni oz. teden dni vnaprej (lahko tudi prej). Ob rezervaciji prevoza boste povedali, kdo ste, kam ste namenjeni, kdaj potrebujete prevoz, koliko časa bo opravek trajal, ali pri tem potrebujete spremstvo in ali potrebujete tudi prevoz nazaj domov.

Delovni čas enote (sprejem rezervacij in opravljanje prevozov) bo od ponedeljka do petka od 7:30 do 15:00.

Starejšim omogočiti dostop do storitev

Bistvo brezplačnih prevozov je starejšim omogočiti dostop do storitev; k zdravniku, v trgovino, na obiske, programe za starejše … S povezovanjem podeželja z mesti, kamor so se v zadnjih desetletjih umaknile vse storitve, starejšim prevozi omogočajo, da (p)ostanejo aktivni del družbe, predvsem pa naj bi z možnostjo mobilnosti preprečevali osamljenost in izoliranost starejših, ki živijo na podeželju.

Projekt se bo v Zagorju ob Savi izvajal v sodelovanju treh partnerjev in sicer: Zavoda SOPOTNIKI, ki je že vrsto let izkušen nosilec brezplačnih prevozov za starejše v številnih slovenskih  občinah; RKS – Območnega združenja Zagorje ob Savi, ki je z veseljem sprejel vlogo koordinacije izvajanja storitve in seveda Občine Zagorje ob Savi, ki je za potrebe prevozov zagotovila sredstva za nakup novega in udobnega osebnega avtomobila, s katerim želijo uporabnikom zagotoviti varno in udobno »popotovanje« na območju občine in tudi do Splošne bolnišnice Trbovlje. Občina bo s sredstvi proračuna zagotavljala tudi vsa potrebna finančna sredstva za izvajanje projekta SOPOTNIKI.

Za koriščenje prevozov v času epidemije bodo starejši upoštevali vsa navodila izvajalcev storitve. Vseskozi koriščenja prevoza je nujno pravilno nošenje in ravnanje z zaščitno masko. Namensko vozilo ima vdelano pregradno pleksi steklo za večjo zaščito med prostovoljcem in uporabnikom. Starejši brez izjem sedijo na zadnjih sedežih. Pred vstopom v vozilo si razkužijo roke in podpišejo obrazec o epidemiološki sliki. V kolikor uporabnik ne bo imel zaščitne maske, jim jo bo izročil prostovoljec. S strani izvajalcev in s pomočjo prostovoljcev bo poskrbljeno tudi za ustrezno prezračevanje, razkuževanje in čiščenje vozila.

POVABILO PROSTOVOLJCEM

Sopotniki so več kot prevoz. Prostovoljci – srce Zavoda Sopotniki!

Že sedaj Sopotniki vabijo vse ljudi dobre volje, ki radi pomagajo in imajo radi starejše, da postanejo prostovoljci in s tem del velike ekipe, ki ji je mar za boljše življenje starejših.

Prostovoljce bodo uvedli v delo, prevozi pa se bodo opravljali v skladu z navodili in s spoštovanjem vseh zaščitnih ukrepov z namenskim službenim vozilom

Vsi, ki se boste odločili, da bi radi pomagat, boste v delo uvedeni, prevoze boste opravljali v skladu z navodili, s spoštovanjem preventivnih zaščitnih ukrepov, z namenskim službenim SUZUKI SCROSS 1.4 BOOSTERJET HYBRID PREMIUM 4WD, ki ga je Občina Zagorje ob Savi kupila za  izvajanje brezplačnih prevozov za občane in občanke Občine Zagorje ob Savi. Vozilo bo označeno z napisom Sopotniki, za vas pa bo skrbel in vam nudil vso podporo na poti zaposleni koordinator enote.

Delo prostovoljcev je preprosto in lepo:

  • po razporedu voženj z namenskim vozilom odpeljete starejše po opravkih.
  • med prevozom se pogovarjate, izmenjate izkušnje, nasvete, zgodbe.

Več o prostovoljskem delu si lahko preberete tudi na: https://www.sopotniki.org/zelim-sodelovati.html

Uvodna usposabljanja se bodo v skladu s spoštovanjem zaščitnih ukrepov izvajala v treh skupinah:

  1. skupina – četrtek, 6. maja, od 9:00 – 12:00 (10 udeležencev)
  2. skupina – četrtek, 6. maja, od 13:00 – 16:00 (10 udeležencev)
  3. skupina – petek, 7. maja, od 9:00 – 12:00 – rezervni termin, v kolikor se prijavi več kot 20 kandidatov.

Prijave za uvodno usposabljanje prostovoljcev zbiramo na telefonski številki 031 825 555 ali po e-pošti na: info@sopotniki.org  ali preko spletnega obrazca: https://www.sopotniki.org/prijava-za-prostovoljstvo.html

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi