12 C
Trbovlje
četrtek, 23. septembra 2021
ZON.siAktualnoBogenšperk obiskali nekdanji lastniki

Bogenšperk obiskali nekdanji lastniki

Potomci plemiške rodbine Windisch-Graetz, ki je imela nekoč v lasti tudi grad Bogenšperk, so se zbrali na prvem družinskem srečanju. Želja najstarejših članov družine je bila, da se srečajo v Sloveniji.

Korenine družine Windisch-Graetz na slovenskem segajo v 11. stoletje, ko so najprej živeli v Slovenj Gradcu. Do sredine druge svetovne vojne so bili ena največjih in najuglednejših plemiških rodbin habsburške monarhije pri nas, v lasti so imeli tudi nekaj gradov, med drugim tudi grad Bogenšperk med leti 1853 in 1945.

»Tukaj na Bogenšperku se jih domačini spominjajo kot zelo dobre gospodarje, ki so bili ekonomsko in gospodarsko zelo napredni,« razlaga Joži Vovk iz Javnega zavoda Bogenšperk. Prvi so tudi prepoznali vrednost zapuščine Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je bil lastnik gradu pred njimi ter v svojih bivalnih prostorih gradu uredili tudi njegovo spominsko sobo.
Bogenšperk

Po svetu živi okrog 180 potomcev rodbine

Največ potomcev Windisch-Graetzev živi v Nemčiji in Avstriji, veliko pa jih je tudi v Veliki Britaniji in Kanadi ter v Franciji in Španiji. Najmlajši član je star sedem mesecev. »Vsi seveda ne nosijo priimka Windisch-Graetz, ker se je v družini rodilo več hčera kot sinov,« pojasnjuje eden od potomcev Constantin Maasburg.

Prvič so se srečali na tako množičnem družinskem srečanju, ki se ga je udeležilo nekaj več kot 80 članov družine. »Želja najstarejših članov družine je bila, da se srečamo v Sloveniji, saj so bili nekateri med njimi tu rojeni in so na gradovih po Sloveniji preživljali svoje otroštvo,« je povedal Maasburg.

Windisch-Graetze so iz Slovenije izgnali med drugo svetovno vojno. »Imeli so težave in nesoglasja z nemško nacistično stranko, zato so morali leta 1943 zapustiti Slovenijo,« zgodovino družine pojasnjuje Nikolaus Faulstroh, eden od potomcev in tudi avtor razstave o družini, ki je te dni na ogled na Bogenšperku.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V Steklarni Hrastnik iščejo novo moč

V hrastniškem podjetju s 160-letno tradicijo so objavili potrebo po dodatni delovni sili. Iščejo namreč samostojnega strokovnega sodelavca (m/ž) v špediciji. Steklarna Hrastnik ponuja...