today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoBodo za Ceroz župani sklenili roke ali bodo Trbovlje še naprej solirale?

Bodo za Ceroz župani sklenili roke ali bodo Trbovlje še naprej solirale?

Bolj kot ne potihem so se včeraj sestali župani, predstavniki občin lastnic regijskega centra v Uničnem. Litija, Radeče, Hrastnik, Zagorje in še občina Trbovlje, ki je po odkritih težavah na zasavskem odlagališču ubrala svojo pot in ostalim občinam pokazala figo. Predvolilne obljube trboveljskega župana Zorana Pozniča so šle v smer iskanja skupne rešitve. In kje smo zdaj?

Uradno bo zadeva rešena v drugi polovici aprila, simbolična morda celo na dan zemlje, ki je 22. aprila, so se strinjali župani, ki kaj veliko o podrobnostih še ne govorijo. Ko bodo stvari zapisane na papirju, z vsemi podpisi, takrat bodo o dogovoru obvestili tudi javnost.

Tako so povedali v Trbovljah, ki so do sedaj bili sami nasproti ostalih občin: “Glede reševanja problematike delnega sodelovanja Občine Trbovlje pri skupnem projektu regionalne deponije odpadkov Unično, vas obveščamo, da tečejo intenzivni pogovori z vsemi udeleženci o modalitetah eventualne ponovne reintegracije Občine Trbovlje v ta skupni projekt.”

Občina Trbovlje je z Jasno Gabrič na čelu in s pooblastilom občinskih svetnikov leta 2019 napovedala izstop iz družbe Ceroza in januarja 2020 to tudi storila.

Regijski center za ravnanje z odpadki v Zasavju so ustanovile občine Hrastnik, Litija, Radeče, Trbovlje in Zagorje ob Savi, z obratovanjem pa je začel oktobra leta 2015. Projekt, ki je bil vreden 12,8 milijona evrov, je s 70,4-odstotnim deležem sofinanciral evropski kohezijski sklad, 12,4 odstotka je prispevala država iz proračuna, omenjene občine pa so skupaj prispevale 17,2-odstotni delež.

 

Gabričeva se je v času največjih finančnih težav, ki jih je imel Ceroz, tudi v času, ko je bilo odlagališče v Hrastniku povsem zasuto z odpadki, umaknila in dobesedno vso zasavsko svinjarijo pustila na grbi preostalih občin. Danes je Regijski center za ravnanje z odpadki Ceroz zgleden primer urejenega odlagališča, zato direktor Enes Raković, ki zadnja leta predvsem pospravlja smeti iz časa prejšnjih vodstev, obljublja, da bo deponija letos končno in povsem na zeleni veji – tako finančno kot tudi ekološko.

Da končno zadeve tečejo v pravi smeri, je prepričan tudi hrastniški župan Marko Funkl, ki je predstavnik zlatega glasu v Cerozu – prav tistega glasu, ki so ga Trboveljčani navedli kot razlog za izstop iz lastništva. O vsebini ponedeljkovega sestanka Funkl ni želel govoriti, saj pojasnjuje, da ne gre le za vprašanje ali se Trbovlje vrnejo v lastniško strukturo ali ne, temveč je potrebno urediti cel kup stvari. Od štirih, sta dve tožbi še na sodišču, poleg tega so pod vprašanjem stroški, obveznosti, lastništvo … Več bo torej znanega še do konca naslednjega meseca.

Koliko je odločitev o izstopu iz Ceroza stala Trboveljčane?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Iz kompreshausa podjetniški inkubator, v katerem bo tudi “rudarska” kavarna

Pomladi 2026 naj bi objekt zaživel z novo podobo in novo vsebino. Večji del stavbe naj bi namenili podjetniškemu inkubatorju, da bo prostor dostopen...