-- OGLAŠEVANJE --

Bliža se veliki dogodek – bo letos tudi rekordna udeležba?

-- OGLAŠEVANJE --

»Zgodilo se je, da se je pokvaril kompresor za napihljivi cilj, mi pa ga nismo prej preverili. K sreči je bilo še dovolj časa, da smo pohiteli po drugega in to v Ljubljano.« Se tudi zgodi, da na cilju nekdo nehote prekine dovod zraka in tekači pritečejo do cilja, ki se nevarno bliža njihovim glavam, pripovedujejo člani športnega društva, ki te dni intenzivno pripravljajo vse potrebno za sobotni Tek po Zagorski dolini.

Mesec avgust je v Zasavju znan kot čas, ko praznuje zagorska občina. Med številnimi dogodki ima posebno mesto Tek in pohod po Zagorski dolini. Športniki tekači se za dogodek resno pripravljajo, Zagorjani in njihovi gostje pa se veselijo navijanja.

Zagorski tek 2022

Zgodovina Teka in pohoda po Zagorski dolini se začne v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je borčevska organizacija začela s Štafetnim tekom Orehovica – Zagorje ob Savi v počastitev med drugo svetovno vojno požgane Orehovice. Kasneje v 70. letih je organizacijo prevzel takratni TVD Partizan Izlake, ki se je leta 1998 preimenoval v Športno društvo Izlake. Takrat je na progi teklo 10 tekačev ene ekipe, vsak po približno 1 km. Tekmovala so društva in klubi občine Zagorje ob Savi. Običajno je tekmovalo 10 do 15 ekip.

 

 

Štafetni šport izumrl, v porastu individualni tek

Sčasoma je upadel interes društev in klubov za štafetni tek, vse bolj pa se je uveljavljal individualni tek, zato so se organizatorji leta 2004 odločili, da istočasno organizirajo tek posameznikov. Glede na pozitiven odziv so leta 2005 takšen tek tudi prvič organizirali. S tem je tek dobil današnjo obliko. Kasneje so priključili še otroške teke ter tek invalidov in kasneje še pohod. Že prvo leto teka v novi obliki so imeli 138 tekačev, največ pa jih je bilo leta 2014, kar 317.

Rekord proge je leta 2019 dosegel Rok Puhar v moški kategoriji s časom 31:29 in leta 2022 Anja Fink v ženski kategoriji s časom 37:42. Kar se domačinov tiče, torej na občinskih prvenstvih sta najboljša Martin Ocepek s časom 34:38 in Mateja Baš s časom 41:07.

Jernej Kovačič

Predsednik ŠD Izlake in Organizacijskega odbora je Jernej Kovačič – točno ta, ki skrbi, da vse poteka sinhronizirano. »Tek in pohod organiziramo skupaj z Zavodom za šport Zagorje ob podpori Občine ob prazniku. Tek na 10 km je že od leta 2006 vključen v Štajersko Koroški pokal v tekih, v katerem sodeluje približno 20 organizatorjev tekov s tega področja,« nam je zaupal. Zato si člani odbora dolžnosti zaradi boljše in lažje organizacije porazdelijo. Da vse poteka nemoteno gre zahvala tudi okoli 60 redarjem iz treh gasilskih društev ter 70 pridnih prostovoljcev Športnega društva Izlake.

V soboto, 5. avgusta 2023, z začetkom ob 18.00 bo potekal jubilejni 18. Tek in pohod po Zagorski dolini. Teklo se bo na 10,3 km, 4,6 km, slediJO otroški teki, tek invalidov in pohod.

Lani rekordno število malčkov, ki so tekli po zagorski dolini

Mojca Kovačič

Mojca Kovačič, ki je sicer tudi vodja Atletske sekcije, skrbi za otroško rekreacijo. Že od samega začetka so najbolj številne prijave na 300 m, pa tudi na 1000 metrov jih je vsako leto več. »Lepo je videti starše, ki tečejo z otroki v naročju ali pa kar z vozičkom. Prav zato vsi dobijo medalje in majčke, da je to spomin in spodbuda za naprej.« Organizatorji so lani zabeležili rekordno število mladih tekmovalcev, kar 370 jih je bilo.

Vodja Rekreacijske sekcije in nekdanji uspešni nogometni vratar Rudi Bantan skrbi, da je na startu vse kot mora biti, za okrepčilo na tekaški poti pa je zadolžena Tatjana Gošte.

Organizacijski odbor ima veliko dela.

Spletne prijave na tek zbirajo do 1. avgusta. Prijavnina v predprijavi je 10 evrov in prijavljeni dobijo številko z njihovim imenom. Tisti, ki se prijavijo na dan tekmovanja, poravnajo za prijavnino 15 evrov, a brez imena na številki. »Na sam dan teka se običajno prijavi 60 do 80 tekačev. Vsi tekači se zberejo na NK Zagorje, kjer imajo slačilnice in možnost tuširanja, od koder jih z avtobusi peljemo na start. Prve neuradne rezultate objavimo običajno blizu cilja v Zagorju,« nam zaupa Bantan.

Tečejo tudi znani športni obrazi

Ker nas je zanimalo kdo vse se je že udeležil teka, so našteli nekaj znanih športnikov, kot je Helena Javornik, najuspešnejša slovenska tekačica vseh časov, ki je bila dvakrat in obakrat zmagala, pa Kazimira Lužnik Nanut najstarejša tekačica, hrastniški triatlonec Denis Šketako … Letos spet pride zmagovalec in rekorder proge leta 2019 Rok Puhar. Tudi nekateri člani UO in društva, ki so tekači, je že sodelovali na teku. Povabili so tudi zagorskega župana, vendar kar se tiče župana in članov UO, ki predstavljajo Organizacijski odbor, je težava v tem, da dogodek spremljajo ves čas in skrbijo, da vse poteka po načrtih.

Jernej in Mojca Kovačič

Predsednik ŠD Izlake Jernej Kovačič je tudi letošnji dobitnik občinskega priznanja zlate plakete za uspešno in prizadevno delo na področju športa. Jernej je kot ekonomist, zaposlen na ETI-ju. Z ženo Mojco sta ljubezen do športa prenesla tudi na svoje tri sinove, od katerih se bosta dva udeležila tudi letošnjega teka. Jernej Kovačič se je v življenju ukvarjal z različnimi športi in pomagal številnim društvom, bil je tudi rokometni trener. Z devetnajstimi leti je tekel Po poti ob žici okrog Ljubljane. Z njim sta bila Milan Bedrač in Jože Lebar. Udeležuje se tudi številnih drugih tekov v Sloveniji in skrbi za TVD Partizan Zagorje. To seveda še zdaleč ni vse, zato o tem mogoče kdaj drugič.

FOTO: Vpogled v dolgo pozabljen, nekoč slaven športni objekt

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --