17.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualno'Barakarsko naselje' kvari videz mesta

‘Barakarsko naselje’ kvari videz mesta

“Super je, da si ljudje na vrtičkih sami pridelajo zelenjavo, a vsa ta polivinilasta navlaka na vhodu v Litijo daje videz barakarskega naselja. Območje vrtičkov bi moralo biti urejeno,” je prepričan občan.

Zemljišče ni v občinski lasti

Meta Ponebšek

A večina parcel ob Zasavski cesti, v bližini trgovskega centra, ni v občinski lasti, ampak so last več drugih, različnih lastnikov, pravi direktorica občinske uprave Litija Meta Ponebšek:“Nekaj vrtičkov je sicer na nepremičnini, ki je v zemljiški knjigi vpisana na občino, vendar po njej v celotni dolžina poteka državna cesta, zato bo v prihodnosti prenesena na državo.”

Nadzor v rokah redarstva

Poleg tega Občinski prostorski načrt občine Litija podrobneje ne ureja izgleda in urejenosti vrtov. “Varstvo zunanjega videza naselij in zelenih površin je urejeno z odlokom o javnem redu in miru. V 9. členu odloka je določeno, da je lastnik ali upravljalec dolžan odstraniti enostavne objekte (kot so na primer drvarnica, uta, lopa in podobno), ki ne služijo več svojemu namenu ali kvarijo videz okolja. Nadzor nad izvajanjem odloka pa opravlja Medobčinski inšpektorat in redarstvo,” pojasnjuje Ponebškova.

Vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Helena Kozlevčar pravi, da pritožb o urejenosti vrtičkov v Litiji niso prejeli. Posredovali pa so pred časom, ko se je na tem območju gnojilo in peklo prašiče. “S polivinilom vrtičkarji pokrivajo paradižnike, stanje pa je podobno tudi drugod, ne le na tej lokaciji,” dodaja Kozlevčarjeva.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...