-- OGLAŠEVANJE --

ANALIZIRAMO: Kako so glasovali Zasavci in kdo je še bil v igri za poslanca?

-- OGLAŠEVANJE --

Državnozborske volitve so za nami in pred nami je prihod nove vlade. V prihodnjih dneh jo bo prepričljivo pričel sestavljati Robert Golob, prvak Gibanja Svoboda, kateremu je tudi Zasavje namenilo največ glasov. V parlamentu nas bosta tako v prihajajočem mandatu zastopala kar dva njihova kandidata in povsem novi imeni na političnem parketu, Trboveljčan Gašper Ovnik in Zagorjan Teodor Uranič. Ovnik je sicer dobil tudi najvišji delež glasov med vsemi kandidati Svobode po Sloveniji. 

Gibanje Svoboda je dobilo največ glasov v vseh treh zasavskih volilnih okrajih, Litiji, Zagorju ob Savi in združenem okraju Hrastnik-Trbovlje. Za stranko, ki je po preštetih 99,68 odstotkov glasov prejela rekordnih 34,54 odstotkov in 41 poslanskih sedežev, je v volilnem okraju Hrastnik-Trbovlje glasovalo 6591 volilnih upravičencev, njihov kandidat Gašper Ovnik pa je s tem prejel 45,54 odstotkov glasov. To pa ni samo največ v zasavskih volilnih okrajih, ampak je Ovnik celo bodoči poslanec Svobode z najvišjo podporo med vsemi njihovimi kandidati. Več je v volilnem okraju Nova Gorica 2 prejel samo še Matej Arčon, a je kandidiral tudi v okraju Nova Gorica 1, kjer je imel podporo nekoliko nižjo, zato je skupaj prejel manjši delež glasov kot Ovnik. 

Sprva je kazalo, da bo poslancev iz Zasavja več

Svoboda je bila prepričljiva tudi v Zagorju, kjer je Teodor Uranič dobil 4134 glasov oziroma je njegovo ime obkrožilo 41,04 odstotka volivcev, zato je tudi on brez težav prestopil prag za parlament, saj je bil na listi Svobode na drugem mestu v naši volilni enoti Novo mesto, kjer je Svoboda dobila pet mandatov. 

Po prvem preštevanju glasov je bil sicer v igri za vstop v parlament tudi njihov kandidat v Litiji Franc Props, ki je s 4478 glasovi prejel 35,49-odstotno podporo Litijanov, ki so volili, in na koncu iz parlamenta izpadel za manj kot odstotek. 

SDS z največ podpore v Litiji, a tudi v revirjih so zasedli drugo mesto

Rudi Medved (LMŠ) v naslednjem mandatu ne bo več poslanec.

Nekoliko presenetljivo je v vseh treh zasavskih volilnih okrajih drugo mesto zasedla stranka SDS. Največ podpore so dobili v Litiji, kjer je dosedanji poslanec Boris Doblekar prejel 3211 glasov oziroma 25,45 odstotkov, v Zagorju je Alenka Forte prejela 15,56 odstotkov, v Trbovljah pa Patricija Gorenc 14,73 odstotka glasov. Tudi Doblekar je bil sinoči dolgo v igri za vnovičen mandat, vendar se mu na koncu ni izšlo. SDS je v naši volilni enoti Novo mesto dobila štiri mandate, Doblekar pa je v vrsti za poslance pristal na šestem mestu. 

Tretje in četrto mesto so si v volilnih okrajih Zagorje in Hrastnik-Trbovlje razdelile levo usmerjene stranke, medtem ko so v Litiji v večji meri podprli stranke aktualne koalicije. V Zagorju je na tretjem mestu s 7,56 odstotki pristal Rudi Medved (LMŠ), ki se od Državnega zbora v tem mandatu poslavlja, za njim pa se je uvrstila Nataša Češko (SD), ki je prejela 6,56 odstotka glasov. Prav tako premalo, da bi bila v igri za poslanko.

Knežak in Siter s premalo podpore, da bi ostala poslanca

Tudi Primož Siter je dobil premalo podpore, da bi dobil poslanski mandat v Levici. Foto: arhiv dz-rs

V okraju Hrastnik-Trbovlje sta bila tretja in četrta SD in Levica, a sta oba njihova aktualna poslanca ostala brez vnovičnega mandata. Soniboj Knežak je bil z 10,39 odstotki v volilni enoti Novo mesto na drugem mestu SD-jevih kandidatov. Dolgo je kazalo, da bi se mu morda izšlo v igri za poslanski sedež, a so na koncu v volilni enoti dobili samo en mandat, ki pa ga je prepričljivo dobil Matjaž Han v volilnem okraju Laško. Poslanec prav tako ne bo več Primož Siter, ki je z Levico prejel 4,7 odstotka glasov. 

V Litiji je tretje mesto zasedlo gibanje Povežimo Slovenijo, njihovo kandidatko Lijano Lovše je podprlo 7,08 odstotkov volivcev, NSi in Janeza Bejo pa je podprlo 659 Litijanov oziroma 5,22 odstotkov volivcev. Povežimo Slovenijo na državni ravni volilnega praga niso dosegli, Beja pa je v volilni enoti Novo mesto dobil premalo podpore, da bi se lahko vmešal v igro za poslanski sedež. 

Volilna udežeba tudi pri nas rekordna

Volilna udeležba je bila tudi v Zasavju visoka.

Tako kot drugod po državi, je bila tudi v Zasavju volilna udeležba visoka, celo rekordna. Če je na prejšnjih parlamentarnih volitvah na volišča odšla le okoli polovica volilnih udeležncev zasavskih občin, so tokrat volivci pokazali več volje.

V volilnem okraju Hrastnik-Trbovlje je bila volilna udeležba 68,87-odstotna, oddanih je bilo 14.617 glasovnic, od tega je bilo neveljavnih 143. V okraju Zagorje je bila udeležba kar 74,11-odstotna, volivci so oddali 10.148 glasovnic, 76 je bilo neveljavnih. V Litiji pa je bila udeležba še nekoliko višja, in sicer je svoj glas oddalo 12.753 volivcev oziroma 74,17 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Neveljavnih glasovnic so v Litiji našteli 136. 

Rezultati volitev so sicer še vedno neuradni, saj mora Državna volilna komisija prešteti še glasove, ki bodo prispeli po pošti, a za Zasavje večjih sprememb ni pričakovati. Spodaj objavljamo še podatke, kako ste včeraj glasovali v posameznem volilnem okraju.

Rezultati volitev v zasavskih volilnih okrajih

Lista/Volilni okraj Kandidat Število glasov Odstotek
Hrastnik-Trbovlje 
SVOBODA Gapi (Gašper) Ovnik 6.591 45,54%
SDS Patricija Gorenc 2.132 14,73%
SD Soniboj Knežak 1.504 10,39%
LEVICA Primož Siter 681 4,70%
Zagorje ob Savi 
SVOBODA Teo (Teodor) Uranič 4.134 41,04%
SDS Alenka Forte 1.567 15,56%
LMŠ Rudi Medved 761 7,56%
SD Nataša Češko 661 6,56%
Volilni okraj Litija
SVOBODA Franc Props 4.478 35,49%
SDS Boris Doblekar 3.211 25,45%
POVEŽIMO Lijana Lovše 893 7,08%
NSi Janez Beja 659 5,22%
Volilni okraj Laško
SVOBODA Marjan Mačkošek 2.701 26,27%
SDS Štefanija Pavčnik 2.419 23,53%
SD Matjaž Han 1.861 18,10%
NSi Jože Senica 847 8,24%

 

SORODNI ČLANKI:

Dobrih 30 odstotkov je preštetih, v Zasavju kaže na 2 poslanca

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

NEVERJETNO: Projekta trboveljskih dijakov z mednarodno postajo poletela v vesolje

Na Mednarodni vesoljski postaji so astronavti uporabljali program, ki so ga napisali dijaki 2. in 3. letnika Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Dijaki...
-- OGLAŠEVANJE --