8.5 C
Trbovlje
sobota, 24. februarja 2024
ZON.si1+1=2Kaj je najbolj presenetilo Anno iz Nemčije? Copati!

Kaj je najbolj presenetilo Anno iz Nemčije? Copati!

Pa naj se še tako smešno sliši, ko je Anna oktobra prišla v Trbovlje, je bila presenečena, da trboveljski otroci nosijo copate.

Foto: GESŠ Trbovlje
Foto: GESŠ Trbovlje

“Prva stvar, ki pade v oči, je dejstvo, da v slovenskih šolah vsi nosijo copate. Ne verjamem, da bi nemškemu učencu padlo na pamet vzeti svoje copate s seboj v šolo, čeprav je to imenitna ideja, saj se tako počutiš bolj udobno in sproščeno,” je presenetilo Anno Katharino Schölzel, ki kot EVS prostovoljka aktivno sodeluje pri pouku nemškega jezika na Gimnaziji in ekonomski šoli Trbovlje do konca šolskega leta.

Kako lahko vsi tako mirno sedijo med poukom?

“To pravzaprav tudi vpliva na drugo razliko. Nemški učenci so prav prisiljeni, da dolge odmore aktivno preživijo zunaj na igrišču. Tečejo naokoli, igrajo nogomet ali pa se jim uspe le umazati. Tukaj? Nikogar ni zunaj med odmori. Kako lahko vsi tako mirno sedijo med učnimi urami,” se sprašuje Anna, ki dijakom pomaga pri učnih urah in predvsem pri konverzaciji nemškega jezika.

Naslednje, kar je opazila, je razporeditev miz v učilnici. Medtem ko je tukaj vse zelo strogo urejeno, pravi Anna, v nemških šolah ni nobenega posebnega reda. Včasih so mize razporejene v obliki črke U, včasih v skupine s po 6 učenci, včasih pa so preprosto prosto po prostoru.

Foto: GESŠ Trbovlje
Foto: GESŠ Trbovlje

Domače naloge niso obvezne

“Vendar na koncu najbolj bode v oči to, da tu učencem ni potrebno delati domačih nalog. Seveda jih lahko, vendar jim ni treba. V Nemčiji so vsi tisti, ki želijo imeti dobre ocene, prisiljeni delati domače naloge, saj te, skupaj s sodelovanjem pri pouku, predstavljajo vsaj 50 odstotkov končne ocene. Tu pa učenci nimajo ocenjenega svojega prispevka pri pouku, prav tako na njihovo oceno ne vplivajo opravljene domače naloge.”

Skozi izvajanje EVS projekta v sodelovanju z Mladinskim centrom Trbovlje se dviguje kakovost poučevanja nemškega jezika na GESŠ, učenci imajo možnost medkulturnega učenja, Anna pa se preizkuša v vlogi učitelja in mentorja, kar se ji zdi pomembno pri njenem nadaljnjem poklicnem razvoju. Enkrat tedensko je Anna prisotna v Mladinskem centru Trbovlje, kjer skupaj s preostalimi prostovoljci izvaja programsko in vizualno prenovo klubskega prostora in programa centra z vizijo, da ta postane dnevno središče zasavskih najstnikov.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...