-0.8 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.siAktualno300 odstotno povečanje na urgenci. Tudi zato, ker osebni zdravniki niso dostopni

300 odstotno povečanje na urgenci. Tudi zato, ker osebni zdravniki niso dostopni

Po 101 potrjeni okužbi minuli ponedeljek, številke za včeraj kažejo, da je bilo v Zasavju potrjenih 86 novih primerov – 27 v Trbovljah, eden manj v Zagorju, 21 v Litiji in 12 v Hrastniku. Marsikdo bi rekel “stanje se umirja” – toda tedenski prirasti v vseh štirih občinah nosijo pozitiven predznak pred številkami. V trboveljski bolnišnici pa pravijo, da covidnih bolnikov praktično ni več. 

Aktivnih primerov v Zasavju trenutno 826

Pozitivnih na covid v Zasavju zelo malo, na ravni države drugače

Tadeja Jelenko

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Tadeja Jelenko pravi: “Pri nas je zelo mirno, tudi prisotnosti okužb s covidom na oddelkih nimamo in obravnave so končno na res nizki ravni,” kar potrdi še s podatkom, da so imeli v zadnjih dneh le dva primera okužbe, od katerih pa za nobenega ni bila potrebna hospitalizacija, ki se za primere trboveljske bolnišnice izvaja v Ljubljano.

Toda številke na ravni države so povsem drugačne in v petek se bodo znova sestali strokovni direktorji slovenskih bolnišnic; ob tem Jelenkova poudarja, da “SB Trbovlje ni v načrtu, da bi se odprla kot covid bolnišnica in da si želijo v trboveljski bolnišnici predvsem znova zagnati primarne programe.”

VARNOST NA PRVEM MESTU – V SB Trbovlje so sicer zabeležili en manjši vdor okužbe preko pozitivne bolnice, a so ga kmalu in uspešno zajezili: “Iste režime glede preverjanja zdravstvenega stanja imamo še naprej, smo striktni pri jemanju brisov in rednem spremljanju stanja ter ukrepanju ob kakršnihkoli odstopanjih.” (Tadeja Jelenko, strokovna direktorica SB Trbovlje)

 

Marsikdo ne pride do osebnega zdravnika; 300-odstotno povečanje na urgenci

Stanje glede prebolevnikov je zelo različno, še odgovarja zdravnica specialistka interne medicine, “beležimo necepljene, ki težje prebolevajo, pa tudi tiste, ki so trikrat cepljeni in znova zbolijo,” opisuje sogovornica, kako dejansko ni nekega skupnega imenovalca in kako so si primeri zelo različni. “Imamo pa veliko postcovidnih bolnikov,” ter doda: “Precej je prebolevnikov, ki so bili v domači oskrbi in prihajajo v bolnišnico, ko že prebolijo in se pri njih ugotavlja potrditev suma na pljučno embolijo – taki primeri izstopajo.” A pri vsem skupaj je dobro, da je zapletov po prebolevnosti malo.

Kar je sedaj postala izrazita težava, ki se vse bolj nakazuje, je nedostopnost primarnega sektorja. “Ljudje pogosto kličejo, ker ne pridejo do osebnega zdravnika, zmanjkuje jim zdravil in ne pridejo do osnove – predpisanega recepta za dvig le-leh v lekarnah,” pove Tadeja Jelenko, ki izpostavlja še eno veliko spremembo: “Frekvenca obiskov na urgenci je narasla za 300 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem v lanskem letu.” 

SORODNI ČLANKI:

Skoraj ni Zasavca, ki bi se še cepil proti COVID-19

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Bi lahko za zapuščene živali poskrbeli v novem zasavskem zavetišču?

Župani so si enotni, da je potrebno iskati rešitve glede zapuščenih živali. Občine, ali celo natančneje odgovorna oseba občine je tudi denarno odgovorna, če...