15.1 C
Trbovlje
sreda, 20. oktobra 2021
ZON.siAktualnoZlato obdobje kluba le zaprašen spomin ...

Zlato obdobje kluba le zaprašen spomin …

Ob 80-letnici Plavalnega kluba Trbovlje so si mladi plavalci, ki se na vsakodnevne treninge vozijo v hrastniški bazen, ogledali s prahom prekrito prizorišče zlatih časov trboveljskega plavanja, leta 2007 zaprti bazen v Cementarni. Starejši, ki so se z nostalgijo spomnili lastnih plavalnih začetkov, so ugotavljali, da je bazen videti v tako dobrem stanju, da ga je potrebno le ponovno napolniti z vodo. Žal to ostajajo le pobožne želje.

Že osem let je tako kot je

»Že osem let se vsak dan ob 14. uri vozimo iz Trbovelj v Hrastnik in ob 16.15 odhajamo iz bazena. Plavalci tako takoj po pouku, mnogi s praznim želodcem in nespočiti, pridejo na trening. Izboljšanja razmer žal ni na vidiku,« obžaluje predsednik Plavalnega kluba Trbovlje Darko Raušl.

Ostali brez sponzorskih sredstev

Kljub treningu v slabših pogojih, v primerjavi z drugimi plavalci v Sloveniji, za zdaj še ostajajo konkurenčni. A do kdaj še? Sponzorska sredstva so usahnila. »Borimo se, a če se v prihodnjih letih ne bo nič spremenilo, Plavalni klub Trbovlje žal ne bo uspel dočakati 90-obletnice svojega delovanja,« ugotavlja Raušl.

Klub nima več sponzorja, delno jih financira občina preko občinskih razpisov, del sredstev pridobijo s članarinami. A to znaša le polovico potrebnega denarja za plačilo treningov v hrastniškem bazenu; stroškov tekmovanj, prevozov in vaditeljev ob tem niti ne računajo.

Višja članarina ni rešitev

Dvig članarine ni rešitev, pojasnjuje Raušl, saj bi plavalni klub, glede na socialno stisko, doletel le osip plavalcev. Prav tako ni rešitev v večjem številu plavalcev.

Praznovali 80-letnico delovanja

Težavam navkljub bodo proslavljali. V soboto, 12. decembra, ob 18. uri, bodo s Slavnostno akademijo v Delavskem domu Trbovlje počastili 80-letnico delovanja Plavalnega kluba Trbovlje.

Predstavili bodo zgodovino kluba od izgradnje bazena do vrhunskih plavalnih uspehov, ki so jih dosegli. Spomine bodo obudili skupaj s številnimi generacijami plavalcev v upanju, da se  zgodba uspešnega plavalnega kluba na tej točki ne bo zaključila.

Zlata leta trboveljskega plavanja vse do zaprtja bazena

Notranji bazen v Cementarni je bil zgrajen leta 1972. Takrat so trboveljski plavalci dobili idealne pogoje za treninge. Bazen jim je bil na voljo 24-ur dnevno, prirejali so tudi šole plavanja. Plavalci so trenirali dvakrat dnevno. Imeli so prave selekcije, saj so perspektivne plavalce povabili v nadaljevalno športno šolo. Ponosni so na nekdanjo plavalko trboveljskega kluba Tjašo Vozel, ki  se je udeležila olimpijskih iger v Londonu in gre tudi v Rio; prav v teh dneh pa se bori na evropskem prvenstvu v Izraelu. 

Novi lastnik trboveljske Cementarne, podjetje Lafarge, bi moral leta 2007 urediti izolacijo bazena in avtomatsko kloriranje, a se je namesto sanacije raje odločil za zaprtje bazena. Takrat se je pojavila možnost, da bi letni bazen pokrili z balonom, vendar tedanje občinsko vodstvo za to ni imelo posluha, prepričani so bili, da bodo energetske izgube prevelike.

Občina si je želela zgraditi pokriti bazenski kompleks, a obdobje debelih krav se je končalo, zaradi finančne krize so načrti za projekt padli v vodo.

SORODNI ČLANKI:

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Vstop v zdravstveni dom samo za naročene

Čeprav sistem popolnega naročanja na pregled v ZD Trbovlje velja že ves čas covida, v ZD še enkrat poudarjajo, naj se pacienti pred prihodom...