today-is-a-good-day
5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.siAktualnoZasavske nujne službe od danes naprej v dispečerskem sistemu

Zasavske nujne službe od danes naprej v dispečerskem sistemu

Kar naj bi se zgodilo že sprva pred leti, se zdaj realizira. Zasavski zdravstveni domovi vstopajo v sistem dispečerske službe – in to že z jutrišnjim dnem. Kaj to pomeni za Petra iz Zagorja, če bo v življenjski ogroženosti in bo klical številko 112?

Še vedno klic najprej v regijski center, zdravstvene vsebine prevezane v dispečersko službo

Zagorska zdravnica Nina Pokorn je prepričana, da gre za izboljšanje sistema in hitrejšo odzivnosti. Torej, še vedno velja, da morajo prebivalci Zasavja ob morebitni situaciji, kjer bi potrebovali nujno medicinsko pomoč klicati številko 112. Oglasil se bo operater na Regijskem centru za obveščanje Trbovlje (če boste klicali iz Zasavja), ta pa bo v primeru, kadar bo šlo za zdravstvena stanja, telefon prevezal v dispečerski center.

Pomembna nadgradnja dosedanjega sistema z dispečerskimi centri je, da se bo tam na telefon oglasil zdravstveni kader, ki bo ali sam pomagal usmerjati pacienta in mu nuditi napotke ali pa telefon prevezal zdravniku, ki bo znal najbolje pomagati.

Dispečer je zdravstveni delavec, ki bo klicatelju lahko svetoval

Pokorn, ki v sklopu ZD Zagorje deluje tudi v ekipah Nujne medicinske pomoči, pojasni: »Ko nas bo dispečer aktiviral, se lahko takoj odpravimo na pot, med potjo pa nam bo ta pošiljal napotke in sprotne informacije, pomembne v zdravstvenem smislu, da se bomo do lokacije čim bolj pripravili.« Ključna prednost, ki jo izpostavlja naša sogovornica je dejstvo, da imajo dispečerji zdravstveno izobrazbo, medtem ko so operaterji v regijskih centrih zadolženi za vse vrste situacij, nimajo pa zdravstvene izobrazbe.

Dispečer, v zasavskem primeru v mariborskem centru, bo imel podatke, kje se nahajajo razpoložljive ekipe, kateri kadri so na voljo. Aktiviral bo lahko tudi prve posredovalce, preveril, kje je najbližji AED in bo glede na posamezno situacijo ocenil, kaj je potrebno.

Dodaten plus, kot ga vidi vršilka dolžnosti strokovne vodje zagorskega zdravstvenega doma Nina Pokorn je tudi, da bodo občani pridobili možnost zdravstvenega nasveta, brez aktiviranja rešilca, če ta v dani situaciji ne bo potreben, prav tako bo oseba iz zdravstvene stroke lahko situacijo spremljala in svetovala vse do prihoda reševalcev.

Cilj sistema je, da bi nujna medicinska ekipa iz zdravstvenega doma izvozila v 1 minuti od prejetega klica. Kot nam še pove Pokorn trenutno organizacija NMP ostaja nespremenjena.

Usoda organizacije Nujne medicinske pomoči še pod vprašajem

O spremembi dela v ambulantah nujne medicinske pomoči smo že pisali tudi na našem portalu, a so se v zasavskih občinah (tudi drugje po državi) temu uprli, saj naj bi šlo za ukinjanje NMP-jev v manjših zdravstvenih domovih. Še vedno se potihem pričakuje sprememba tudi v sistemih Nujne medicinske pomoči, kakšni bodo novi predlogi, pa še ni znano.

Če bo obveljalo, bodo Zagorjani in Hrastničani ponoči in med vikendi brez nujne medicinske pomoči

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...