27.3 C
Trbovlje
ponedeljek, 15. avgusta 2022
ZON.siAktualnoZasavka, ki je legende in zgodovino revirjev spravila v 7 zasavskih pravljičnih

Zasavka, ki je legende in zgodovino revirjev spravila v 7 zasavskih pravljičnih

Računovodkinja, ki se navdušuje nad slovenščino in še bolj nad zasavsko špraho, za dušo pa najraje kaj sladkega speče. Sicer Trboveljčanka, ki dela v Zagorju in se je nedavno preselila v Hrastnik. Zasavskim otrokom je Mateja Virant Košak približala zasavščino in zgodovino naših krajev v simpatični knjigi 7 zasavskih pravljičnih. 

Prva pesmica je bila napisana že pred 10 leti. Mateja se je prijavila na natečaj za najboljši zasavskih spominek in z majhno knjižico, v kateri so bile tudi njene lastne ilustracije, osvojila prvo mesto. Pa je zatem naredila še dve, tam pa se je ustavilo. “Ljudem so bile knjižice načeloma všeč, nikoli pa ni prišlo v življenje,” pove avtorica. Ideje o ohranjanju zasavskega jezika in zgodovine so bile začasno pospravljene v omaro.

Zgodovinski dogodki in legende s pravljično noto

Pa so jo iz trboveljske občine kontaktirali pred nekaj leti kontaktirali, da bi pripravila knjižno izvedbo njenih vsebin ob obletnici mesta, a je znova projekt padel v vodo, razlog – korona. Tedaj pa je naša sogovornica stvari vzela v svoje roke in se pot pod noge odpravila v Katapult, v založbo 5ka, kjer so izdajo knjige dorekli v rekordnem času.

Zasavske zgodovinske dogodke in legende je Mateja Virant Košak združila in povezala na pravljični način, da je otrokom lažje berljivo. Seveda je v knjigi tudi “naša špraha” navdušeno opisuje svoj knjižni izdelek avtorica knjige 7 zasavskih pravljičnih in prav zaradi tega na koncu tudi slovarček. Naša sogovornica je po novembrski izdaji knjigo predstavljala po knjižnicah, sejmih tudi na trboveljski tržnici, kjer se ji je v spomin vtisnil dogodek: “Enkrat je prišel en očka, z njim pa kakšnih 14 let stara hčerka. Knjigo sta kupila in odšla naprej v trgovino. Pa je oče čez nekaj časa prišel nazaj in rekel: Ne boste verjeli! V zadnjih 10 minutah me je hčerka za vsaj 5 besed vprašala, kaj pomenijo.” 

Zasavke je več kot ponosna na dejstvo, da so knjigo v revirjih zelo lepo sprejeli in, da jo predvsem odrasli z veseljem podarijo mlajšim in jim kakšno besedo še slikovito obrazložijo. Še urednica je bila presenečena nad velikim odzivom za knjigo, ki ima sicer precej omejeno ciljno publiko. Spomnimo, Zasavje je slovenska najmanjša regija.

 

SORODNI ČLANKI:

Katapult ni le inkubator, postavlja lastne zgodbe o uspehu!

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zasavci še vedno največ na Hrvaško

Prejšnji teden smo objavili anketo in vprašali naše bralce, kje so ali kje bodo letos dopustovali. Prav nič presenetljivo ni, da je več kot...
X