today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoZasavje: Zakaj le v Litiji prebivalstvo raste?

Zasavje: Zakaj le v Litiji prebivalstvo raste?

Po podatkih Statističnega urada Slovenije se med vsemi štirimi zasavskimi občinami z več prebivalci v primerjavi z letom prej lahko pohvali le občina Litija, povsod drugje v Zasavju število prebivalcev upada. V Litiji se je število od leta 2017 povečalo za 360 občanov.

Kaj je razlog, da samo v Litiji beležijo rast prebivalstva, je vprašanje, ki smo ga zastavili županu. “Morda bližina Ljubljane kot prednost, ampak obenem mislim, da tudi ne. Zelo me veseli da nam je uspelo, da se je ustavilo že pred leti upadanje števila prebivalcev na vzhodnem delu občine, na hribovitem podeželskem območju, kjer so Gabrovka, Polšnik in Dole,” začne z opisovanjem napredka z vidika števila prebivalstva župan Občine Litija Franci Rokavec.

Župan Občine Litija Franci Rokavec

Kaj je razlog, da je tam prišlo do te pozitivne spremembe, Rokavec priznava, da je težko absolutno reči, da pa so prisotni neki dejavniki v tej smeri, da občina že nekaj časa stremi k temu, da ohranja potrebno infrastrukturo, s čimer se nasloni predvsem na prisotnost vrtcev in šol. “Tu so dejansko najbolj urejeni vrtci in šole, res je določene zadeve potrebno v Gabrovki še uredit, in spodbudno, da je dovolj kapacitet, namreč nikjer na omenjenih območjih se ne zaznava manjko.”

Optika, bližina avtoceste in zimska služba, tudi na odročnih delih

Avtocestna povezava je pomemben faktor

Pomembno je tudi, da je optika zdaj že res skoraj v vsaki vasi na tem območju, dodaja litijski župan, ter nenazadnje na temo rasti števila prebivalcev izpostavi še umestitev in izgradnjo avtocestne povezave čez Dolenjsko. “Morda je s tem narejena ena bližnjica, ne toliko s Polšnika, bolj z Gabrovke in z Dol pri Litiji do Ljubljane prek avtoceste ali pa omogočena hitrejša pot proti Novem mestu, ki je razvijajoče se mesto in kamor gravitira kar precejšen del naših občanov.”

V občinski zgradbi sprejemajo pomembne odločitve tudi za odročnejše dele litijske občine

Rokavec je ob tem pogledal še dlje v preteklost kot le v obdobje lastnega županovanja, in povedal, da je bilo veliko postorjenega na področju modernizacije cest in da so vzhodnemu območju litijske občine dajali vendarle prednost. “Njihova glavna prioriteta in skrb je, kako bo pozimi brez težav prišel do doma,” opiše pogoste dileme občanov ter pove, da imajo ta del dobro pokrit, saj pluženje ni “rezervirano” le za kategorizirane ceste, pač pa je zagotovljeno tudi na delih, kjer potekajo zasebne poti, predvsem na večjih odsekih (daljši kot 100m). “Tudi to je pomembno za kvaliteto življenja na tem območju,” kratko pripomni in oceni, da imajo, kar nekaj še za narediti na področju vodooskrbe.

Litijski župan optimistično sklene: “Ljudje so že spoznali, da tudi na bolj odmaknjenem območju lahko živijo in ustvarjajo.”

SORODNI ČLANKI:

Zasavcev vsako leto manj, rast le v eni občini

V Zasavju prebivalcev vse manj, le v eni od občini visoka rast

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Leto 2024 začeli s prenovljeno športno dvorano

Športno dvorano s 500 sedeži in šestimi garderobami so pošteno preuredili. Prenovo so konec lanskega leta počastili s koncertom radeške godbe, otroci pa na...