today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoZagorje: Prvi v Sloveniji preklopili na čisto energijo

Zagorje: Prvi v Sloveniji preklopili na čisto energijo

Sončna elektrarna velja za proizvajalko čiste energije, saj pri ustvarjanju elektrike ne onesnažuje okolja. V Kisovcu se lahko od včeraj naprej v podjetju Skitti pohvalijo, da bodo z uporabo sončne elektrarne svoj ogljični odtis zmanjšali za 71 ton.

Sergej Smrkolj direktor podjetja Skitti je za medije povedal, da so s to pridobitvijo naredili velik korak naprej. Elektrarna, katere investitor je GEN-I bo po končani finančni konstrukciji postala last Skitti-ja je razložil Smrkolj. Električna energija je v kovinski branži velik strošek, zato je ta investicija v 138 kW elektrarno še kako pomembna, zaključi Smrkolj.

Zagorjani pristopili prvi v Sloveniji

Skitti je tako tlakoval pot Občini Zagorje, ki je včeraj z družbo GEN-I podpisala pismo o nameri. Občina bi rada v Zagorju kar največ streh prekrila s sončnimi elektrarnami. Župan Matjaž Švagan je dejal, da bodo vse javne objekte ponudili na razpolago GEN-I, sami pa bodo ocenili, kje je investicija ekonomsko upravičena. Namreč investicije bo v celoti krila družba GEN-I, ki bo sredstva iskala tudi preko razpisov v kohezijskem skladu. Župan je še dodal, da bi rad videl, da se v Zagorju čim več tako podjetnikov, lastnikov hiš in upravljalcev večstanovanjskih objektov odloči za postavitev sončne elektrarne.

Da si vsaka streha zasluži sončno elektrarno je odločen tudi Robert Golob, direktor uprave GEN-i. Pojasnil je, da je Zagorje prva občina, ki je pristopila k temu projektu. Golob ocenjuje, da bi lahko prve sončne elektrarne v Zagorju postavili že spomladi. Sama gradnja namreč poteka le slab teden nam razloži. Doda še, da je razvoj sončnih elektrarn šel od posamičnih hiš, do industrije sedaj pa so naredili prvi korak, da sončne elektrarne pripeljejo tudi v lokalne skupnosti.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Leto 2024 začeli s prenovljeno športno dvorano

Športno dvorano s 500 sedeži in šestimi garderobami so pošteno preuredili. Prenovo so konec lanskega leta počastili s koncertom radeške godbe, otroci pa na...