-- OGLAŠEVANJE --

Začeli so se Rdeči revirji, prvi dnevi v Hrastniku, sledi Zagorje in nato še dogajanje v Trbovljah

-- OGLAŠEVANJE --

V Zasavju se začenja že 21. tradicionalni mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji – v Hrastniku bo dogajanje potekalo do nedelje, 28. maja, v Zagorju ob Savi 2. in 3. junija ter v Trbovljah 29. in 30. junija 2023. Organizatorji so znova pripravili zanimiv in pester konglomerat festivalskega dogajanja, ki zajema plesno-gledališke predstave, lutkovne predstave za otroke in odrasle, ulične predstave, cirkuške nastope, koncerte, delavnice in še marsikaj drugega.

Branko Potočan

Oče festivala z dvajsetletno tradicijo Branko Potočan je zelo ponosen, da letos poteka že 21. izvedba festivala in da jim ga je uspelo izvesti tudi v koronskih časih. Tudi tokrat so uspeli k sodelovanju privabiti različne skupine, ki so žanrsko raznolike in vključujejo živo glasbo, “tako da bi lahko rekli, da gre za pol koncerte, pol performanse,” pravi.

»Naslednji sklop je bolj cirkuško obarvan. Že dlje časa se trudimo čim več stvari pripraviti na ulici, da pridemo naproti ljudem – če jim je všeč, se ustavijo, sicer nadaljujejo svojo pot na druge predstave. Zdi se mi, da na ta način vzpostavljamo zelo dober dialog in da tudi sama umetnost, same točke bolj zaživijo, če so umeščene v naravno ali industrijsko okolje,« poudari umetniški vodja festivala. Večina predstav ima poudarek na socialni tematiki, z vključevanjem različnih starostnih skupin in vsebinskih pristopov do aktualnih problematik.

Koordinatorica Mojca Ulaga je izpostavila še delavnice za otroke, mladino in odrasle, ki so jih vkomponirali v festivalski program. V sodelovanju s Knjižnico Antona Sovreta Hrastnik bo potekal knjižnični dan na prostem, Društvo Šula itd. pripravlja se delavnica z marionetami, dramaturg in pisec Samo Oleami bo izvedel delavnico kritiškega pisanja, potekale pa bodo tudi delavnice fizičnega gledališča.

Festival Rdeči revirji vsa leta sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Občina Hrastnik. »Veseli smo, da je naš festival prepoznan kot tak, da si zasluži podporo,« zadovoljstvo nad tem izrazi Mojca Ulaga. Glas o festivalu se namreč vsako leto razširi po Zasavju in širše ter tako spodbuja kulturno-umetniški in turistični utrip naše regije.

Župan Marko Funkl k temu doda: “Veseli me, da gre za preplet ne le nacionalno, ampak tudi mednarodno obarvane kulture z lokalno. Velika stopnja vključenosti lokalnih društev skupaj z gosti iz celega sveta je gotovo dodana vrednost, ki presega meje občine Hrastnik.”

Že dvajsetič: Tradicija in umetnost na zasavskih ulicah na festivalu Rdeči revirji

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po malenkost hladnejšem vikendu je znova pritisnilo

"Na urgentnem centru sicer beležimo 30 odstotni porast obiska, ki pa ni posledica vročinskega vala," je s pojasnilom pričela vršilka dolžnosti strokovne direktorice in...
-- OGLAŠEVANJE --