17.5 C
Trbovlje
nedelja, 19. septembra 2021
ZON.siAktualnoZ lokalci radi sodelujejo

Z lokalci radi sodelujejo

Slovenska vojska je Trbovlje izbrala za lokacijo svoje letošnje vaje, ker jim obstoječa infrastruktura omogoča izvedbo scenarija za vajo Jadranski udar 2017. Prvič v samostojni Sloveniji je takšna vaja tudi v Zasavju.

Začeli pri Termoelektrarni

Izhodišča točka vaje je Termolektrarna, mimo rudnika ter zaključek na Lakonci. Okoli 30 vojakov bo na teh lokacija urilo postopke izvidovanja, iskanja oseb – nasprotnikov in čiščenje eksplozivnih sredstev, nam je danes med vajo povedal vodja vaje polkovnik Bojan Brecelj.

So na “našem” terenu tudi vojaki iz Zasavja, ki dobro poznajo teren, vprašamo. “Na delovnih točkah so vsak dan drugi vojaki, združeni v mešane skupine iz dvajsetih  držav zavezništva,” pojasni Brecelj.

V času vaje bodo na območju letala in helikopterji, ki bodo preletavali območje tudi do 23. ure. Ponoči hrupa ne bo, so zagotovili v Slovenski vojski.

Lokacije za prihodnjo vajo še niso znane, te bodo določene konec letošnjega leta. In, če bi vojska imela recimo vajo sredi mesta ali pa na vašem zemljišču?

V vojski pojasnjujejo, da obstaja predpisan formalni postopek vpoklic zemljišč za obrambne dejavnosti, ki od lastnikov zemljišč ne zahteva soglasja. Vseeno pa, pravi Brecelj: “Ne glede na to, pa 15. polk vojaškega letalstva v času načrtovanja in priprav na vajo izvede pogovor z lastniki zemljišč in šele po sklenjenem dogovoru izvede formalni postopek vpoklica.”

Vojake vprašamo še, ali se je na terenu pripetil kakšen zanimiv naključen dogodek. Ker se je vaja šele pričela, teh informacij s strani posameznikov ni: “Izkušnje iz preteklih vaj so pokazale, da v času usposabljanja vojaki na terenu vzpostavijo pristen stik z lokalnim prebivalstvom, katerim na željo tudi pokažejo svoje delo.”

Jutri spremljajte naš portal, objavili bomo FOTOGALERIJO zasavske vojaške vaje.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...