-- OGLAŠEVANJE --

Večina zagorskih stanovanj starejših od 40 let

"Stanovanjski fond v Zagorju je relativno star," pravi direktor Stanovanjskega podjetja Zagorje, Iztok Rabuzin. V večini so domovanja v večstanovanjskih zgradbah starejša od 40 let, kar pa posledično zahteva vse več intervencij in sanacij zaradi dotrajanosti.

-- OGLAŠEVANJE --

Rabuzin je naštel, da je pogosto v starih stanovanjih potrebna zamenjava kanalizacijskih vodov, streh, … Velik del energetskih sanacij večstanovanjskih objektov je bil opravljen že v preteklih letih, žal pa je nekaj stavb še ostalo. V lanskem in letošnjem letu, je povedal direktor, so imeli etažni lastniki večstanovanjskih zgradb kar srečo s strehami, kjer so “intervencije in posledične obnove povezane tudi z vremenskimi razmerami. Približno pred dvema letoma smo imeli veliko točo, po kateri je bilo potrebno popravilo kar nekaj streh”. Da je poslanstvo Stanovanjskega podjetja Zagorje skrb za kvalitetno bivanje ljudi v večstanovanjskih objektih, je poudaril direktor podjetja, ki trenutno upravlja z 2268 stanovanji, 156 poslovnimi prostori, 70 garažami ter 5 skupnimi prostori.

Ustreznih razpoložljivih zemljišč za novogradnje večstanovanjskih objektov v Zagorju ni veliko, zato večje rasti števila novih stanovanj kratkoročno ni na obzorju. Rabuzin je v bližnji prihodnosti napovedal le dve mogoči gradnji zasebnega investitorja in javnega Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. Ena, ki bo vsaj delno javna, je večstanovanjska gradnja v Kisovcu na Lokah.

So upravičenci do neprofitnih stanovanj še vedno v težkih finančnih situacijah?

Iztok Rabuzin

SP Zagorje pogodbeno opravlja tudi vse dejavnosti v zvezi z razpisi in dodeljevanjem neprofitnih stanovanj, ki so v lasti Občine. Teh je po podatkih direktorja približno 170. “V času poletja bomo večini najemnikom poslali poziv, da s svojimi prihodki dokažejo, da so še vedno upravičeni do neprofitne najemnine – kar moramo opraviti vsakih 5 let,” je napovedal Rabuzin. Če se najemnikom vmes bistveno izboljša finančna situacija, se jim najemnino lahko preoblikuje v “prosto oblikovano”. Takšnih trenutno v Zagorju ni. So pa najemnine v teh stanovanjih za najemnike tako zelo sprejemljive, “da ljudje potem bivajo v neprofitnih stanovanjih tudi po 30 let in več”.

Za jeseni napovedujejo nov razpis za čakalno listo oseb, ki so upravičene do neprofitnih stanovanj. Vsaka lista namreč velja dve leti, nakar jo je potrebno sestaviti na novo.

Prazno stanovanje na voljo za interventno vselitev

V SPZ intenzivno sodelujejo tudi s Centrom za socialno delo in po potrebi z Rdečim križem. Pri tem Rabuzin opaža, da prostorskih kapacitet, kamor bi lahko umaknili, na primer prizadete zaradi nasilja v družini ali pa družino z majhnim otrokom, ki se je znašla v stiski zaradi nenadne odpovedi tržne najemne pogodbe, v Zasavju ni. “Zato sem z nastopom mandata uvedel prakso, da kakšno majhno stanovanje, ki se izprazni, ne dodeljujemo. Tako je na voljo za hitro dodelitev tistim, ki se znajdejo v situaciji, ko je ogrožen interes mladoletnih otrok,” je povedal sogovornik. Eno od takšnih izrednih dodelitev stanovanja so letos že imeli.

Na vprašanje, ali bo Stanovanjsko podjetje Zagorje združeno s podjetjem Spekter, kar se je v zadnjem času veliko govorilo, je direktor odgovoril, da so pogovori na to temo do nadaljnjega zaustavljeni in v bližnji prihodnosti ne kaže na kakršenkoli dogovor v zvezi s tem. Je pa s podjetjem Spekter podpisana nova pogodba o štiriletnem poslovnem sodelovanju.

Sorodni članki:

Komunala ustanovila novo podjetje, tega je kupil Spekter

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --