-- OGLAŠEVANJE --

Letos zbrali sicer manj odpadkov, povsod pa ležijo zaščitne maske

-- OGLAŠEVANJE --

Aprilske čistilne akcije so tekom celotnega Zasavja potekale znova prilagojeno, a tokrat “krivec” za to ni bil COVID-19, pač pa deževno vreme. Temu primerno so zasavske občine v sodelovanju s komunalnimi podjetji znova na malo drugačen način izvedle pobiranje odvrženih odpadkov, ki pa so jih udeleženci sicer zbrali manj kot v akcijah v predkoronskem času. Med odpadki so izstopale predvsem zaščitne maske. 

Skoraj 24 tisoč kilogramov odpadkov zbranih v akciji

Občina Hrastnik je od 4. do 21. aprila v sodelovanju s Komunalo Hrastnik izvedla akcijo Očistimo okolje 2022. V sklopu te akcije so bili na 49 lokacijah po občini postavljeni kontejnerji, v katere so občani odlagali kosovne odpadke. “Za naselja Cesta Hermana Debelaka, Grajska pot in Spodnje ter Zgornje Krnice, ki so nedostopna za kontejnersko vozilo, so se določila zbirna mesta na katera so občani odložili odpadke, ki smo jih nato z manjšim tovornim vozilom odpeljali,” navaja Ernest Gričar, vodja komunalnega sektorja Komunale Hrastnik. Dodal je, da je bilo v akciji zbranih 23.840 kilogramov kosovnih odpadkov, sicer pa so v preteklem mesecu potekale tudi čistilne akcije v organizaciji raznih društev ali posameznih krajevnih skupnosti. “Zbrani odpadki so se odpeljali direktno v center za ravnanje z odpadki ali pa so se odložili na ekoloških otokih po zbranih frakcijah, preostanek pa se je odložil med mešane komunalne odpadke,” Gričar opiše, kaj se je zgodilo z nesnago, ki so jo občani pobrali v naravi.

V Zagorju vse manj smeti

Tudi v zagorskih krajevnih skupnostih so minuli mesec pripravili več pomladanskih akcij čiščenja okolice, v katerih so sodelovala tudi nekatera društva. Kot so sporočili z Občine Zagorje ob Savi, so sodelujočim razdelili zaščitne rokavice in 1740 vrečk za odpadke, občina je pridnim občanom priskrbela tudi malico. Po podatkih Komunale Zagorje se količina odpadkov vsako leto zmanjšuje, prav tako je vsako leto manjša količina kosovnih odpadkov. “Se pa vseeno še najdejo tu in tam, čeprav imajo občani možnost oddaje teh odpadkov v zbirnem centru v Zagorju, prav tako jim enkrat na leto pripada brezplačen odvoz,” poudarjajo ob navedbi, da je bilo v čistilnih akcijah zbranih največ mešanih komunalnih odpadkov, sledi embalaža.

“Eno je, če zaščitna maska človeku izpade iz žepa, nekaj povsem drugega pa je odmetavanje.”

Brigita Stopar

S temi besedami je Brigita Stopar, direktorica Komunale Radeče, ponazorila, da je koronski čas prinesel nemalo “novih” odpadkov, saj tako občani sami, še bolj pa uslužbenci komunale opažajo, da je odvrženih zaščitnih mask zares veliko. In to ne tam, kamor bi spadale – v koš za smeti.

Čistilna akcija, ki vsako leto poteka pod okriljem Občine Radeče in Turističnega društva Radeče, je ob načrtovanem datumu zaradi dežja odpadla, zato so društva pozvali, naj čistilne akcije izvedejo sami. “Je bil pa odziv bistveno manjši kot pretekla leta, ko pravzaprav številna društva in posamezne krajevne skupnosti v istem dopoldnevu pobirajo odpadke, odvržene v naravo,” izpostavlja Stoparjeva, ki obenem trka še na noto ozaveščanja in lastnega sprotnega primernega ravnanja: “Naj ima vsakdo doma oziroma za seboj čistilno akcijo ter vsak pri sebi razmisli ter tudi deluje v smeri, da primerno odlaga odpadke, zlasti, ker možnosti za to so.”

Prejšnja leta 5, letos približno 2 toni odpadkov

Udeležence je na njihov prispevek pri skrbi za okolje Občina nagradila s spominsko pozornostjo – majico

V Trbovljah je bil prvi predvideni datum čistilne akcije 2. april, vendar je akcija zaradi dežja odpadla. Ker vremenska napoved tudi za 9. april ni bila najbolj obetavna, se je Občina Trbovlje odločila za prilagojeno izvedbo akcije – ta ni potekala zgolj na določen dan, ampak so se prostovoljci lotili čiščenja, ko sta jim to dopuščala vreme in čas. “Glede na to pa se je akcija nekako porazgubila, verjetno se je zaradi tega zbralo na terenu tudi manj odpadkov,” ocenjujejo na Komunali Trbovlje, od koder so odgovorili, da so na terenu prevzeli približno 2 toni v naravi zbranih odpadkov.

“Prav gotovo pa so nekateri prostovoljci dali zbrane odpadke kar v stalno nameščene zabojnike na terenu,” poudarjajo. Prejšnja leta so sicer prevzeli približno 5 ton odpadkov na akcijo, včasih tudi več.

SORODNI ČLANKI:

V zadnjih 5 letih pobrali kar 30 ton odpadkov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --