-- OGLAŠEVANJE --

Težke kovine v zemlji okoli vrtcev?

Ali so težke kovine prisotne v zemlji in pesku okoli vrtcev, bo pokazala analiza.

-- OGLAŠEVANJE --

Glede na nedavne ugotovitve raziskav v nekaterih drugih občinah in v skrbi za naše najmlajše, smo želeli tudi V Trbovljah preveriti, kako je z izpostavljenostjo otrok težkim kovinam v trboveljskih vrtcih, pravijo na občini.

Občina Trbovlje je tako pri Regionalnem tehnološkem centru Zasavje d. o. o. naročila igriščeanalizo težkih kovin v tleh v okolici enot Vrtca Trbovlje. Država namreč pripravlja novo uredbo za tla, ki bo otroška igrišča obravnavala kot posebno, bolj občutljivo rabo tal in uredila tudi ukrepanje v primeru preseganj.

Arzen, kadmij, celotni krom, baker, nikelj, svinec, cink, kobalt, molibden in živo srebro

Preverili so zgoraj naštete kovine, na podlagi opravljene analize pa ugotovili, da kritične ter opozorilne vrednosti vsebnosti težkih kovin v njih niso presežene, torej ne predstavljajo posebnega tveganja za zdravje.

Mivka v peskovnikih kvalitetnavrtec trbovlje3

V Vrtcu Trbovlje tudi jamčijo, s potrdilom dobavitelja, da je mivka v peskovnikih ustrezne kvalitete. Peskovniki so v času, ko se ne uporabljajo, pokriti, kljub temu pa mivko na dve leti dopolnjujejo z novo.

Kaj pa Trboveljščica?

Glede arzena in antimona so pregledali tudi trboveljski potok in, na srečo, ugotovili, da so vrednosti obeh elementov pod mejnimi vrednostmi, oziroma pod mejo detekcije.

Na občini so rezultate sprejeli z nasmeškom: “Veseli nas, da so bile z rezultati analiz naše skrbi ovržene, kar pa ne pomeni, da onesnaženosti tal ne bomo spremljali tudi v prihodnje.” 

struga Trboveljščice

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTO: Zgodilo se je točno to, kar so si želeli – obiskovalci so bili zelo presenečeni!

Gibalne predstave, plesni in pevski nastopi, koncerti, ulični performansi, delavnice, kulinarika in odlično predpoletno vzdušje so zaznamovali vse štiri dni hrastniških Rdečih revirjev. Mojca Ulaga,...
-- OGLAŠEVANJE --