-- OGLAŠEVANJE --

V krožišču bo “zrasel” pomnik zmage čebelarjev

-- OGLAŠEVANJE --

V letošnjem letu je Čebelarsko društvo Litija praznovalo okrogli jubilej. Četudi so večjo slovesnost, s katero bi obletnico uspešnega delovanja v velikem slogu obeležili, zaradi korona-razmer prestavili, pa je že znano, kako bo domače in vse mimovozeče posebne vrste spomenik opominjal na odločilno vlogo litijskih čebelarjev za celotno slovensko čebelarstvo in pomen ekologije.

Župan Občine Litija Franci Rokavec je ob vprašanju, ali se obeta postavitev česa novega v litijski občini v bližnji prihodnosti, namreč potrdil, da bodo v sredino krožišča pri vstopu v mesto Litija (gledano iz smeri Ljubljane) postavili spominsko obeležje, katerega glavna zvezda bo prav – čebela. Pravzaprav več njih, prikazanih, kako izletajo iz cveta.

Čebelarsko društvo Litija, ki združuje okrog 130 čebelarjev iz občin Litija in Šmartno pri Litiji je bilo ustanovljeno leta 1921 in tako so v iztekajočem se letu že 100. leto dejavni. Širna Slovenija in slovenski čebelarski svet pa se lahko prav litijskim čebelarjem zahvali za njihov velik prispevek, pravzaprav prvi, v boju med industrijo in življenjem – znamenita čebelarska pravda se je odvijala namreč prav po zaslugi litijskih čebelarjev, ki so bili napredni v mišljenju z vidika opominjanja na pomen ekologije.

Tudi v spomin na prvo ekološko pravdo v Sloveniji, bo v krožišču stalo obeležje, katerega postavitev je sicer bila že načrtovana, “a kipar malce zamuja z roki,” je povedal predsednik ČD Litija Srečko Rozina in dodal, da bo slavnostno odkritje predvidoma v mesecu maju, ko se praznuje svetovni dan čebel. Tedaj bo, tako vsaj upajo, stoletnica delovanja društva tudi slovesneje poudarjena, tudi s priložnostno prireditvijo in postavitvijo čebelarskega paviljona, pod katerim in okrog katerega bodo lahko ljudje pobliže spoznali svet čebele in področje čebelarjenja.

SORODNI ČLANKI:

Razmišljal, iskal in izbral: Ukvarjal se bo s čebelami!

 

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zdaj imate priložnost, da se vključite v “nov paket” PONI Zasavcev

Regionalna razvojna agencija Zasavje nadaljuje z izvajanjem podpornih aktivnosti za potencialne podjetnike. Objavljen je 2. javni razpis za vključitev vsaj 10 do 11 udeležencev...
-- OGLAŠEVANJE --