17.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoV Hotiču po letih čakanja vendarle postavili temelje za šolo in vrtec

V Hotiču po letih čakanja vendarle postavili temelje za šolo in vrtec

Občina Litija je postavila temeljni kamen za gradnjo novega vzgojno-izobraževalnega objekta (VIO) Hotič. Po več letih prigovarjanja civilne iniciative Hotič bodo tako v kraju na obrobju Litije pridobili večnamenski objekt za podružnično šolo Hotič, dva oddelka vrtca in dvorano za družbene dejavnosti, ki jo bodo lahko uporabljali tudi krajani. 

V objektu bo svoj prostor dobila tudi krajevna skupnost, ob njem pa bosta še dve zunanji igrišči za potrebe POŠ Hotič in Vrtca Taček ter vsa potrebna parkirišča. 

“V izdelavi je investicijska dokumentacija za projekt VIO Hotič in predvidevamo, da bo krovni izvajalec izbran po uspešno zaključenem javnem razpisu za izvedbo del, ki bo objavljen v prvi polovici meseca julija,” so o pričetku gradnje povedali na litijski občini. Kdaj točno bi lahko pričeli graditi VIO Hotič, tako še ni določeno, saj bodo terminsko izvedbo dogovorili skupaj z izbranim izvajalcem, so še dodali. Predvidevajo pa, da bi lahko investicijo zaključili konec leta 2023, so optimistični.

Obstoječa šolska stavba v Hotiču je bila zgrajena leta 1898. Šola je bila med 2. svetovno vojno dvakrat požgana, Večjih posegov v konstrukcijo pa doslej še ni bilo. 

Temeljni kamen so pomagali postaviti hotiški šolarji.

Trenutno imajo že izbranega izvajalca za prestavitev komunalnih vodov, in sicer bo ta dela opravilo Komunalno-stanovanjsko podjetje Litija, o razmerah na trgu in predvsem visokih podražitvah gradbenih projektov pa na litijski občini še ne morejo govoriti. Projektantska vrednost za investicijo je ocenjena na 5 milijonov evrov, medtem ko bodo dejansko vrednost izvedeli šele po odpiranju ponudb za izvedbo del, pravijo. 

Projekt se bo sicer finančno pokrival iz sredstev EKO sklada in občinskega proračuna. “Upamo da bo Ministrstvo za izobraževanje v prihodnje tudi razpisalo nov razpis za sofinanciranje investicij v osnovnošolskih objekte. Ker je naš projekt povsem pripravljen, računamo na uspešnost pri prijavi na javni razpis,” se možnosti za pridobitev državnih sredstev za investicijo nadejajo na litijski občini.

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Nova šola z vrtcem in večnamensko dvorano v Hotiču

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...