1.1 C
Trbovlje
četrtek, 9. februarja 2023
ZON.siAktualnoTrideseta naprava za reševanje ob zastojih srca

Trideseta naprava za reševanje ob zastojih srca

V zagorskem naselju Golče so od prejšnjega vikenda bogatejši za napravo, ki rešuje življenja – za defibrilator. 

V praksi se je že večkrat izkazalo, da defibrilatorji rešujejo življenja. Zato je pomembno, da so dostopni vsem ljudem. Občina Zagorje ob Savi stremi k temu, da bi defibrilatorje namestila na čim več lokacij.

Še bolj ključnega pomena pri postavitvi naprav je, da so na voljo v krajih, ki so nekoliko oddaljeni iz mesta in zato reševalne službe potrebujejo več časa, da prihitijo na pomoč.

Na različnih lokacijah v občini Zagorje ob Savi je nameščenih že 30 avtomatskih defibrilatorjev.

Edina rešitev v primeru zastoja srca je “defibrilacija” – postopek, s katerim se s pomočjo defibrilatorja skozi srce požene električni sunek, ta pa povrne delovanje srca nazaj v pravilni sinusni ritem; pri tem je ključnega pomena čimprejšnje sproženje šoka. Vsako minuto namreč možnost preživetja pade za približno 10 odstotkov, v povprečju po desetih minutah nastopi smrt. Pravočasna defibrilacija lahko v večini primerov reši življenje in prizadetemu omogoči, da jo odnese brez trajnih posledic (okvar/poškodb možganov, invalidnost itd.)

Ob predaji je župan Matjaž Švagan dejal: “Defibrilator je edina pridobitev v naši občini, ob kateri si iskreno želim, da ne bi bila nikoli uporabljena.”

SORODNI ČLANKI:

Defibrilatorji v Zasavju. Vsaka minuta je dragocena.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tomaž Berginc: Kljub vsem izzivom lanskega leta smo podirali rekorde

Rekordna prodaja, številke pa že tako daleč, da ciljno ravnino 200 milijonskega mejnika praktično vidijo v daljavi. Zaradi nadpovprečnega uspeha, ki ga Tomaž Berginc,...
X