13.6 C
Trbovlje
četrtek, 23. septembra 2021
ZON.siAktualnoV Delavskem domu pravo gradbišče

V Delavskem domu pravo gradbišče

Rdeče-beli trak označuje gradbišče kar na dveh lokacijah ob Delavskem domu Trbovlje. Kaj se dogaja?

Pomnik pred vhodom v virtualni muzej rudarstva

Zoran Poznič in Bogdan Šteh pred vhodom v Virtualni muzej rudarstva.

Ob stranskem vhodu v stavbo DDT bo kmalu stal pomnik, ki bo opozarjal mimoidoče, da je tu nekaj posebnega. Po besedah direktorja DDT Zorana Pozniča bodo kot kiparski kos pred vhod v virtualni muzej rudarstva postavili kotno glavo: “to je del ogromnega stroja, s katerim so v zadnjih letih kopali premog, simboliziral bo težko industrijo in princip Trbovelj kot novomedijskega mesta, to je kibernetizacijo.”

V Delavskem domu pospešeno pripravljajo turistične produkte, spominke … in gradijo. Še letos bo namreč v Delavskem domu na 800 kvadratnih metrov površin zaživel virtualni muzej rudarstva, v katerem bodo prikazali 220 let rudarstva v Trbovljah in v Zasavju.”Na način, primeren generacijam, ki odraščajo na začetku 21. stoletja, bomo realno predstavili občutek podzemlja in ga združili s principi sodobne tehnologije, navidezne realnosti, hologrami, …,” pojasnjuje Poznič.

Na sprehod po rudniku, kot bi bili res tam

“Predstavljeno bo tudi, kaj se je dogajalo z mestom ob razvoju rudnika, o ljudeh, ki so bili tu, o življenju v koloniji, o potencialu rudarjev, ki so bili eni prvih v Evropi, ki so se aktivno uprli fašizmu. Naši kraji bodo prestavljeni na drugačen način, kot sicer. Rudnik si bodo obiskovalci lahko ogledali od znotraj in se s pomočjo 360 stopinjske kamere po njem sprehodili, kot bi res bili tam,” je del tega, kar bo v muzeju mogoče videti, odkril Bogdan Šteh.

Zaenkrat pa je v globinah Delavskega doma še pravo gradbišče. Virtualni muzej rudarstva nastaja v sodelovanju z RTH in Društvom za ohranjanje rudarske dediščine Perkmandeljc, pri gradnji muzeja so na pomoč priskočili tudi upokojeni knapi.

Foto: arhiv DDT

Steklena galerija pred DDT

Pred kavarno DDT, na mestu, kjer so pred dnevi izruvali štor, bodo postavili galerijo, steklena kioska, v katerih bodo instalacije in video dela, povezana z bienalom industrijskega oblikovanja. Galerija bo odprta sredi maja.

 

SORODNI ČLANKI:

Knapi bodo živeli v virtualni resničnosti

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V Steklarni Hrastnik iščejo novo moč

V hrastniškem podjetju s 160-letno tradicijo so objavili potrebo po dodatni delovni sili. Iščejo namreč samostojnega strokovnega sodelavca (m/ž) v špediciji. Steklarna Hrastnik ponuja...