23.8 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoUsoda toplarja na Dolu pri Hrastniku ostaja negotova

Usoda toplarja na Dolu pri Hrastniku ostaja negotova

Pisali smo že, da se je občina Hrastnik odločila za prodajo dvojnega hrastovega kozolca (toplarja), ki stoji v samem središču Dola pri Hrastniku.

Razpis je bil objavljen julija in zaključen zadnjega avgusta. Po besedah vodje oddelka za splošne zadeve na občini Hrastnik Andreje Pavlič Udovč v razpisanem roku niso prejeli nobene ponudbe za odkup kozolca.

Bodo razpis ponovili?

Po neuspelem prvem razpisu ostaja usoda omenjenega objekta tako negotova. Na občini se namreč še niso odločili, ali bodo razpis ponovili, ali kozolec morda celo obdržali.

Kozolec je bil naprodaj za izhodiščno ceno 1000 evrov, ki ji je potrebno prišteti še 22-odstotni davek in stroške demontaže ter prevoza.

Kozolci, ki so nekoč predstavljali moč in ponos kmečkega življenja in jih je davnega 1689 opeval že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske, danes počasi izgubljajo na pomenu. Tudi toplarja na Dolu že nekaj časa ne uporabljajo več za sušenje in shranjevanje sena, žita in podobnega, ampak v njem skladiščijo drva in les, kmetijske stroje in kramo, ki bolj sodi na odpad in ne pod kozolec sredi kraja.

Tudi lesenega »dolskega posebneža« se je že dotaknil zob časa in pošteno načel njegovo ostrešje in kritino. Mu res bijejo zadnje ure?

SORODNI ČLANKI:

No, kaj je s tem kozolcem?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...