-- OGLAŠEVANJE --

Upravne enote napovedujejo zaostritev stavke, tudi v Zasavju

V sredini marca se je začela stavka slovenskih upravnih enot, ki ob sredah opravljajo le najnujnejše naloge. Kot napovedujejo, naj bi stavko iz srede razširili na vse dni v tednu. Bo mogoče podaljšati začasno prebivališče, izdelati novo osebno izkaznico?

-- OGLAŠEVANJE --

Ker vse do danes še niso dosegli dogovora glede stavkovnih zahtev, bodo stavko v vseh zasavskih enotah, skupaj s ostalimi regijami, zaostrili. Načelnik litijske UE nam je razložil, da zahteve ostajajo še naprej iste. “Zaostrovanje pa se bo začelo 15. maja in bo trajalo vse dni v tednu, do preklica. Še vedno pa bomo izvajali vse nujne naloge,” je razložil Aleš Ahčin in dodal, da so nujne naloge vse tiste, ki jih morajo zagotoviti, da ni ogroženo življenje, varnost ali premoženje ter da delovni čas ostaja enak v vseh poslovalnicah.

Po tem, ko se uslužbenci UE Litija na samem začetku niso odločili za stavko, so se kasneje pridružili kolegom in kolegicam, ki se v okviru sindikata borijo predvsem za boljše plače ter izenačitev nazivov zaposlenih z nazivi na ministrstvih.

Kot so nam že na začetku stavke povedali v Trbovljah, je velik problem tudi politika zaposlovanja. Medtem ko eni odhajajo, drugih ne zaposlujejo ali pa jih le za kratek čas, posluha s strani odločevalcev pa, da ni. Enako pravijo tudi v Zagorju in, kot je povedala Angela Leskovšek, namestnica predsednice sindikata, je že izdan sklep, ki napoveduje opravljanje le nujnih nalog vse dni v tednu od 15. maja dalje, a je do takrat še možen preklic – če bi slučajno prišlo do dogovora z vlado.

Kaj stavka pomeni za občane?

Nujne naloge določi načelnik, zato se lahko na posameznih enotah razlikujejo. Na zagorski upravni enoti so do zdaj stavkovne srede bili odzivni in sprejemali stranke tako po telefonu kot osebno. Tako so ocenili ali gre za nujen primer ali ne in, ker je šlo le za en dan, so običajno izvedbo nalog prenesli na ostale delovne dni.

Če bodo stavkali vse dni, bo situacija drugačna. Kako točno bo to izvedeno v praksi, nam tudi Leskovšek ni znala pojasniti, saj čakajo še na podrobnejša navodila. “Zavedamo se, da stranke niso nič krive. Ampak že dolgo opozarjamo slabe pogoje dela, na izboljšanje plač in vlada je zelo neodzivna.” 

Stavka na treh od štirih upravnih enot v Zasavju

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --