-- OGLAŠEVANJE --

To so heroji, ki dajejo! Cvetka gre s Sabino v hribe, Vita pomaga Poloni na avtobus, Benjamin je Saša peljal na izlet v Ljubljano.

-- OGLAŠEVANJE --

V zasavskem centru so že korenito postavili sistem, kjer podporne osebe podarijo svoj čas. Tako se Cvetka s Sabino odpravi v hribe, pa Vita uči Polono uporabljati javni prevoz, Benjamin je Saša peljal v Ljubljano, šla sta na kosilo in še na nebotičnik.

Cvetka in Sabina na sprehodu.

Cvetka Meh ima kot podporna oseba že nekaj izkušenj: »Pred dvema letoma sem sprejela izziv, da bom podporna oseba Sabini Lišić. Sprva me je bilo nekoliko strah, ker nisem vedela, kako bo vse to potekalo, a sem bila kasneje pomirjena, ker se je vse odvijalo zelo spontano. Kadarkoli je Sabina potrebovala pogovor ali kakšno drugo pomoč, sva se slišali in dogovorili. Večinoma hodimo na krajše izlete po zagorski dolini (Zasavska sv. Gora, Sveta Planina, Kum, Klančiše, Vine), kjer se sprehajamo in veliko pogovarjamo o vsakdanjih stvareh. Včasih tudi kuhamo, pečemo različna peciva, beremo knjige za bralno značko in pripravljamo obnove. Spremljam oz. peljem pa jo tudi na zdravniške preglede v Ljubljano ali Celje.«

Ustvarjata različne izdelke predvsem novoletne okraske, darilne škatlice, pirhe in podobno.

»V veselje mi je, da ji lahko na kakršenkoli način pomagam, saj se mi vse, kar dajem v veliki meri povrne v obliki pozitivne energije. Zelo sem vesela, če je Sabina zadovoljna oz. da jo spravim v dobro voljo in jo kaj novega naučim. Zadovoljna pa sem tudi sama, ker sem naredila nekaj koristnega.

Druženje je koristno tudi zame, ker tudi jaz včasih potrebujem neko oporo, sploh sedaj ko sem se upokojila. Vesela sem, da se kljub obilici dela, s Sabino odpravim na krajši izlet, kjer se malo sprehodimo in pogovorimo o vsakdanjih problemih in ji s tem mogoče vsaj malo popestrim dan

In kaj pravi Sabina?

»Kuhamo, hodimo na sprehode in se vedno kaj dogaja. Sama ne bi toliko kuhala. Beremo tudi knjige, pa k zdravniku me pelje, če je potrebno. Fajn mi je, če s kom hodim in se pogovarjam. Sama ne bi šla ven. Zelo si želim v Gardaland. Pa da bi še kaj ustvarjali.«

Vita pomaga Poloni, da bo samostojno uporabljala javni prevoz.

»Za podporne storitve sem prvič slišala, ko sta direktorica VDC Zasavje Špela Režun in Koordinatorka podpornih storitev Alja Vozelj prišli na Srednjo šolo Zagorje in nam predstavili podporne storitve. Projekt se mi je zdel zanimiv, k pristopu pa me je spodbudila moja mami, ki je prav tako zaposlena v VDC,« pripoveduje Vita Audič, ki je tudi podporna oseba.

»Ko sem se prvič udeležila srečanja z uporabniki, mi je bilo delo z njimi še neznanka, vendar pa sem spoznala, da je delo z uporabniki lahko zelo zanimivo. Hitro sem spoznala sem njihove navade, hobije ter se od njih tudi veliko naučila. Čeprav hodim še v srednjo šolo in imam še druge obveznosti, zelo rada namenim čas druženju z uporabniki, saj hkrati pridobivam tudi izkušnje za poklic zdravstvenice

Vita, Polona in Samira skupaj nakupujejo v trgovskem centru.

V podporne storitve socialnega vključevanja je v VDC Zasavje trenutno vključenih 34 uporabnikov, med njimi sta tudi Samira in Sašo.

»Meni podporne storitve pomenijo, da se učim življenjskih veščin, da spoznam nove ljudi izven VDC ja, da hodim na sprehode, izlete. Da se družim. Podporna oseba mora biti prijazna, da pride in se spoznamo med sabo. Želim si kakšnih ustvarjalnih delavnic in učenja kuhanja,« nam zaupa Samira.

Sašo

Tudi Sašo je zadovoljen: »Fajn mi je, da se z Benjaminom dobiva in kam greva. Na sprehod ali s kolesom. Ali pa, ko greva v Ljubljano, sva šla na karting. Rad bi šel še na zip line. Šla sva tudi v McDonalds in v kitajsko restavracijo. V soboto sva šla v Ljubljano na Nebotičnik, sem bil prvič. Luštn je blo.«

Bi se radi pridružili podporni skupini? Dobrodošli ste vsi, ki ste odgovorni, empatični, srčni, aktivni, pošteni in fleksibilni. Kontaktirajte nas in dogovorili se bomo glede možnosti sodelovanja.

alja.vozelj@vdc-zasavje.si

V soboto, 15. aprila 2023, se bomo pridružili 14. dnevu za spremembe pod okriljem Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, ki letos nosi naslov Za(čutimo) dobro. Drugič pa kaj več o tem.

V Varstveno delovnem centru Zasavje že imajo mrežo zunanjih sodelavcev, ki uporabnikom podarjajo svoj čas. In to mrežo želijo razširiti.

Delo poteka po dogovoru z uporabnikom in je plačano preko študentskega servisa ali podjemne pogodbe. Nudi tudi odlično priložnost za nabiranje izkušenj študentom in dijakom, ki se vidijo pri delu z ljudmi. Trenutno imajo osem laičnih podpornih oseb.

Avtor: Alja Vozelj

“Podporne osebe” so postale slovenske misice, izboljšaš kvaliteto življenja osebam s posebnimi potrebami lahko tudi ti!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --