11.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.si1+1=2"Podporne osebe" so postale slovenske misice, izboljšaš kvaliteto življenja osebam s posebnimi...

“Podporne osebe” so postale slovenske misice, izboljšaš kvaliteto življenja osebam s posebnimi potrebami lahko tudi ti!

Preko programa Širimo vključujoče in povezano Zasavje si v Varstveno delovnim centrom Zasavje želijo večje vključitve odraslih oseb z intelektualno oviro v družbo in s tem izboljšati kvaliteto njihovega življenja. S pomočjo podpornih oseb in prostovoljcev se trudijo zastavljeni cilj tudi uresničiti. Podporna oseba lahko postaneš tudi ti!

Vsi drugi uporabnikom govorijo, kaj je za njega najboljše, kaj naj si on želi, kateri pulover naj si izbere in v nekaj letih tovrstnega življenja postaneš otopel, brez svojih lastnih odločitev …

Špela Režun

“V institucionaliziranih družbah in družinah uporabnikom vsi drugi govorijo, kaj je za njega najboljše, kaj naj si on želi, kateri pulover naj si izbere in v nekaj letih tovrstnega življenja postaneš otopel, brez svojih lastnih odločitev,” kar pa negativno vpliva na njihovo samopodobo, o težavah oseb z intelektualno oviro pove direktorica VDC Zasavje, Špela Režun in nadaljuje: “Eden izmed glavnih ciljev tega projekta je izboljšanje njihove samopodobe s tem, da lahko vplivajo na svoje odločitve v življenju.”  

Leta prizadevanj na tem področju že kažejo na pozitiven preobrat v tej smeri, a družba še vedno ostaja nekoliko zadržana do tega problema. Kot ključ, ki odpira vrata socializacije uporabnikov, Špela Režun vidi v izobraževanju družbe in to narediti bolj vključujočo.

“Poizkuša se najti podpora, ki jim osmišlja življenje in odgovarja potrebam in željam osebam z intelektualno oviro, ker nimajo vsi enakih potreb in želja, tako kot jih nimamo tudi mi,” pove Režunova in doda, da za izvedbo podpore potrebujejo podporno mrežo storitev.

Podporne storitve so s pomočjo Varstveno delovnega centra polž Maribor razvili do te mere, da je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v aprilu 2022 sprejel nov pravilnik o tovrstnih storitvah. Od septembra dalje lahko uporabniki zaprosijo za vavčerje, ki jih lahko koristijo za podporne storitve, ki jih potrebujejo ali želijo.

Kdo lahko postane podporna oseba?

Praktično vsi. Študentje, dijaki in tudi zaposleni, po opravljenem 4-urnem izobraževalnem procesu. Podporna oseba po pravilniku za svoje opravljeno storitev prejme tudi denarno nadomestilo – to lahko koristijo dijaki in študentje, ostali v tem trenutku ne, saj kot pravi Špela, pravilnik potrebuje še dopolnitve kar se tiče denarnih izplačil tistim, ki so redno zaposleni. Ti sedaj delo opravljajo brezplačno, v vlogi prostovoljcev.

Pretekli teden je v Varstveno delovnem centru Zasavje potekalo eno izmed izobraževanj VIP Zasavje, katerega so se med drugimi udeležile kandidatke za Miss Slovenije 2023 in aktualna Miss Slovenije za Miss Sveta Vida Milivojsa, ki je tudi postala podporna oseba.

Če vas vključitev med podporne osebe zanima, se obrnite na VDC Zasavje, kjer vam bodo predstavili program in vas – če boste seveda želeli – vključili v izobraževanje.

Po 39 letih ne nazdravljajo na preteklost, temveč na prihodnost

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...