2 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoTina, dekle s številnimi medaljami.

Tina, dekle s številnimi medaljami.

Pred dnevi so se na Poljskem končale Evropske igre. To je mednarodni športni dogodek, na katerem tekmujejo športniki evropskih držav. Igre organizirajo Evropski olimpijski komiteji. Slovenija je na letošnjih igrah osvojila kar trinajst medalj. ena pripada Zagorjanki. 

Zasluženo je pristala v rokah Zasavčanke Tine Baloh, članice zagorskega Pon Do Kwan kluba, tekmovalke v kickboksu, ki je v finalu v boju za zlato na točke v kategoriji do 70 kg osvojila srebrno medaljo.

Tina, dekle s številnimi medaljami, izhaja iz Kisovca. Njena družin je bila vedno naklonjena športu in Tino so najbližji ves čas podpirali. Po končani osnovni šoli in gimnaziji se je vpisala na Fakulteto za šport, kjer jo čaka le še diploma.

Tina, kdaj si se začela ukvarjati s kickboksom?

“Že zelo zgodaj, pri šestih letih. Tudi plesala sem, a sem ples morala zaradi časovne stiske opustiti. Bratranec je že treniral, pa sem bila radovedna, poskusila in tudi ostala. Nikoli se nisem premislila in se preusmerila kam drugam. Zavedam se, da je to specifičen šport, vendar je to nekaj, čemu se ne bom odpovedala. Hvaležna sem staršema, ker me brezpogojno podpirata, čeprav se vsi zavedamo, da kickboks ni šport, kjer se lahko dobro služi, z njim se ne da preživljati. Bolj težko je dobiti sponzorje, ker to ni tako znan šport, kot sta recimo košarka in nogomet.”

Bo tudi tvoja poklicna pot vezana za šport?

“Vsekakor, vse bolj sem odločena, da želim trenirati kickboks ali pač delati nekaj podobnega, vezanega na šport.”

Za teboj je že nešteto tekmovanj. Kdaj začutiš, da trenerja najbolj potrebuješ?

“Proti koncu tekmovanja, ko se pojavi panika, ker zna umiriti; globoko dihaj, umiri se, vse bo v redu, brez panike … Tako je bilo tudi zdaj na igrah. Tekmovalci gledamo vse iz svojega zornega kota, trenerji imajo širši vpogled. Dajo napotke, ki jih mogoče v določenem trenutku ne potrebuješ, ki so vseeno koristni, da tekmovalca malo pomirijo in spomnijo, kako naprej.”

Kakšne so tvoje izkušnje s trenerji?

“Nimam slabih izkušenj. Res pa je, da ima vsak od njih svoj način dela, ali se hitro ujamemo. Zelo dobro je to, da od njih vedno dobimo povratno informacijo o tem, kaj delamo dobro in kaj ne. Vsakdo od nas ima svoj pristop in je prepričan, da dela na najboljši možni način.”

Se v prihodnosti vidiš v Zasavju?

“Zasavje imam rada, tu sem odrasla, veliko pridobila, tu so moje korenine. Mogoče bi odšla le za določeno obdobje, da pridobim nove izkušnje in spoznam nove ljudi.”

Kdaj si se nazadnje vrnila s tekmovanja brez medalje?

“Ufff … to je pa že dolgo nazaj, mogoče pred kakšnimi osmimi leti, ko sem bila še kadetka!”

Vsak, ki tekmuje, si želi najvišjega priznanja. Kako je, če ga ne dobiš?

Vir: Instagram

“Razočarana sem, ker vem, kaj vse sem vložila, priokus je grenak. Pa vendar, poglejte tole srebrno medaljo, ima olimpijske kroge in priti tako daleč, da si sploh v ekipi, je že velik uspeh.”

Odhajaš v Grčijo. Trening ali počitnice?

“Povabljena sem na trening kamp s strani grškega trenerja. Poznava se že deset let, z njegovo učenko, ko sva še bili kadetki, sva veliko tekmovali in izmenično zmagovali.”

Kaj pa sledi, ko se vrneš?

“Na morje!!! En teden brez obveznosti!”

Se bo do konca leta še veliko dogajalo na tvojem športnem področju?

“Sledijo priprave v Izoli. Septembra bo Svetovni pokal v Italiji, sledi Svetovno prvenstvo taekwondo ekipno, oktobra Svetovne igre borilnih športov v Savdski Arabiji, novembra pa svetovno prvenstvo v kikboksu na Portugalskem. To je le okvirno, mogoče bo še kaj.”

“V klubu je trenutno tudi veliko mladih, ki šele začenjajo, ostanejo pa le tisti, ki so vztrajni in se ne bojijo odrekanja in težkih treningov, saj morajo vedeti, da samo treningi niso dovolj, treba je spremeniti prioritete in način življenja.”

Tina zaradi tekmovanj veliko potuje po svetu. Zato se z veseljem vrača domov, da preživi čim več časa s starši. S prijateljicami iz otroštva, ki jo spodbujajo in spremljajo njene uspehe, se dobi ob kavici. Rada ima testenine in posluša glasbo, predvsem Taylor Swift.

Mlada športnica prizna, da se tudi njej zgodi, da ji je zjutraj kdaj težko zgodaj zjutraj vstati, najraje bi se pokrila po glavi in zaspala nazaj. Pa tega ni nikoli storila!

Tina Baloh: iz Kisovca v sam svetovni vrh

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...