0 C
Trbovlje
četrtek, 9. decembra 2021
ZON.siAktualnoSvetovna plesna prvaka Anja in Jaša iz litijskega kluba

Svetovna plesna prvaka Anja in Jaša iz litijskega kluba

V italijanski Follonici je konec oktobra potekalo svetovno prvenstvo v street dance show plesih, na katerega se je odpravila tudi številna slovenska reprezentanca. Del plesalcev, ki so na odru zastopali slovenske barve, so bili tudi plesalci litijskega Plesnega športnega društva NLP. Med 825 plesalci iz 15 držav je naslov mladinskega svetovnega prvaka osvojil Jaša Končar, v kategoriji solo starejših mladink pa je prav tako postala svetovna prvakinja Anja Gorta.

Nezanemarljiva vloga litijskih plesnih navdušencev: Tadej Premk je bil vodja slovenske reprezentance; Nataša Lovše Pepelnak pa del panela mednarodnih sodnikov.

 

12-letni Jaša s Hotiča najboljši na svetu

Jaša Končar

Jaša, ki se je pred street dance show plesih, preizkušal tudi v hip-hop kategoriji, pleše že deveto leto. “Ples vpliva pozitivno name in mi veliko pomeni ter mi pomaga povezati se tudi z drugimi ljudmi, ki radi plešejo,” opisuje njegovo doživljanje te vrste umetnosti. Treninge ima običajno 3-krat na teden, ko pa se pripravljajo za tekmovanje, pa se seveda pogostost le-teh v želji po čim boljši pripravi plesnega nastopa tudi poveča in se zgodi, da so treningi tudi vsakodnevno na urniku. 12-letni Jaša, ki živi v Hotiču in nosi naziv novopečenega svetovnega mladinskega prvaka v street dance show plesih, sicer obiskuje Osnovno šolo Gradec in s področja plesa ne izpostavlja kakšnega novega, prihajajočega izziva, saj meni, da “vsak izziv in želja, ki se porajajo, pride s časom.” Svoj pogled proti njegovi plesni prihodnosti preprosto sklene: “Želim si še več dobrih uspehov, tudi v hip hop kategoriji.”

Anja: “Skozi ples sem spoznala, kdo sem in kaj me zanima.”

Anja se je v ples zaljubila kot osnovnošolka vzporedno z njenim obiskovanjem plesnega krožka. Po šestih letih njenih plesnih treningov znotraj PŠD NLP se živo spominja tudi njenih čisto prvih korakov v litijskem plesnem društvu: “Na začetku plesne poti pri NLP sem plesala hip hop solo in hip hop duo z mojo soplesalko Mašo Štrus. Kasneje sem se odločila, da se namesto v solo hip hop preizkusim v solo street dance showu, z Mašo pa sva se odločili, da poleg hip hopa pleševa še duo street dance show.”

Samostojna Anjina in odločitev tudi dvojice Anja+Maša se je izkazala za več kot odlično, saj sta v letu 2019 postali svetovni prvakinji v mladinski kategoriji, letos pa sta bili 4. v članski kategoriji, opisuje uspehe, ki jih je prineslo trdo treniranje 16-letnica iz občine Dol pri Ljubljani, ki je sicer dijakinja 2. letnika na Gimnaziji Šiška in plesalka litijskega plesnega društva.

Vodstvo litijskega plesnega kluba verjame: “Ples je dokazano ena najboljših dejavnosti, s katerimi se otrok lahko ukvarja. Poleg športnega udejstvovanja in pridobivanja na motoriki in eksplozivnosti, plesalci pridobivajo tudi na samozavesti, na nastopih pa se naučijo tudi uporabe obrazne mimike. Ker gre praviloma za ekipni šport, tekmovalci namreč plešejo v formacijah, kjer pleše že omenjenih 24 plesalcev, v plesni karieri spoznaš zelo veliko prijateljev, ne samo v kraju kjer plešeš, temveč tudi po Sloveniji in svetu. Same pozitivne lastnosti!”

 

Ob tem, ko je Anja pred dvema tednoma na tekmovanju v Italiji v kategoriji solo street posegla po najvišji medalji, ter zmagala v mladinski kategoriji in postala nova svetovna prvakinja, rezultata ne pripisuje le svojemu delu: “Za ta odličen dosežek bi se rada zahvalila moji trenerki Katjuši Premk, ki mi je vsa ta leta stala in mi še stoji ob strani in ni nikoli obupala nad mano.” Anja nima namena ležati na lovorikah, saj ima za prihodnja leta visoke cilje – želi si ohraniti naslov svetovne prvakinje v solu, naslednjič v članski kategoriji, skupaj s plesno kolegico Mašo pa si želita v hip hop in street dance show duo še boljših rezultatov. Kaj jo bo gnalo naprej, pa je lepo razvidno iz Anjinega dojemanja plesa: “Ples je zame vse. Skozi ples sem spoznala, kdo sem in kaj me zanima. Ko plešem, pozabim na vse, kar se dogaja okoli mene in se sprostim. Zelo rada plešem tako sama v sobi, kot z drugimi ljudmi na treningu ali kje drugje. V plesu res uživam in z njim rada širim pozitivno energijo.”

SORODNI ČLANKI:

Plešejo s srcem, ne koraki

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Na Mareli in v Rajski dolini smučarji že ta vikend

Višje vrhove je v Zasavju že dodobra pobelil sneg in kar samo od sebe se ponuja vprašanje, kam jo lahko človek mahne v domačih...
X