-0.1 C
Trbovlje
sobota, 28. januarja 2023
ZON.siAktualnoSpekter 'na čakanju', stara stanovanja pa naprodaj

Spekter ‘na čakanju’, stara stanovanja pa naprodaj

Še 8,4 milijona evrov dolga mora RTH poplačati bankam. A prodaja Spektra je še vedno ‘na čakanju’.

Naprodaj stanovanja, starejša od 50 let

Janez Žlak

Obrok, ki ga morajo bankam poravnati do konca marca, je zagotovljen, na RTH pa še ne vedo, kako bodo poravnali naslednjega, ki zapade konec septembra.

Zadostovala bi odprodaja podjetja Spekter, ki pa se zaradi usklajevanj s Slovenskim državnim holdingom vleče že več kot 4 mesece. O tem, ali bo objavljen mednarodni razpis za prodajo ali bodo zanj našli drugo rešitev, še vedno ni odločeno. “Zagotovo pa ne bo brezplačnega prenosa na lokalne skupnosti,” zagotavlja direktor RTH Janez Žlak.

Zmanjševanja premoženja Spektra s prodajo stanovanj ne dovolijo, lahko pa prodajo stanovanja, ki so starejša od 50 let, saj ta ne prinašajo dobička. “Spekter tako proda okoli 20 do 30 stanovanj letno. Alternativa za poplačilo dolga bankam bi lahko bila tudi prodaja nekoliko mlajših stanovanj, mejo bi radi znižali na 37,5 let, a soglasja bank zaenkrat še nimamo,” pojasnjuje Žlak.

Še 24 zaposlenih do konca leta

Brez zavlačevanj pa se nadaljuje zmanjševanje števila zaposlenih v RTH, do konca letošnjega leta jih bo zaposlenih le še 24.

Po načrtih gre tudi sanacija degradiranih površin, pravi Žlak. “Za program sanacije ima RTH letos potrjenih dobrih 13 milijonov evrov. Trenutno imamo odprtih 12 delovišč, projekta Resnica in Krištandolska cesta pa bosta zaključena do konca leta 2018.”

Še dodatna vzorčenja in analiza podtalnice na Bukovi gori

Uradni rezultati, kaj se je dejansko odlagalo na Bukovi gori, bodo sicer znani v naslednjih dneh, a: “sodov z odpadki pri vrtanju do globine 16 metrov izvajalec, to je Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) ni našel. Pri kemični analizi so bili trije od petih odvzetih vzorcev pod mejnimi vrednostmi, en vzorec je bil na meji, zadnji, peti vzorec, pa je imel prekoračene tri elemente, to je molibden in sulfate. Zato bodo odvzeli še dodatnih 5 do 10 vzorcev ter opravili tudi analizo podtalnice in izcednih voda,” je razložil Žlak in dodal, da so njegovi predhodniki temu posvetili premalo pozornosti – šlo naj bi za nepravilno vgradnjo materiala.

V nabavi so tudi pršilniki, s katerimi bodo sploh v vetrovnih dneh poskrbeli, da odloženega pepela na Bukovi gori ne bo več raznašalo.

Bukova gora

SORODNI ČLANKI:

“Tudi sam ne verjamem papirjem”

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Čeprav v dolini vse kopno, v hribih še vedno rovi po snegu

Našo objavo so spodbudila pisma bralcev. Eni, ki tarnajo čez neočiščene pločnike v mestu, pa drugi, ki so si morali dobesedno skopati rove, da...
X