9.8 C
Trbovlje
nedelja, 19. septembra 2021
ZON.siAktualnoSmrt dvojčkov v Trbovljah: pomanjkljiva komunikacija med zdravniki

Smrt dvojčkov v Trbovljah: pomanjkljiva komunikacija med zdravniki

Strokovni nadzor v Splošni bolnišnici Trbovlje ob primeru januarske smrti dvojčkov ob porodu je pokazal, da je bila komunikacija med zdravniki na primarni, sekundarni in terciarni ravni nezadostna.

Posledično čas carskega reza ni bil pravilno načrtovan, nosečnica pa je rodila mrtva otroka. Kot ugotavlja komisija, bi zaradi dejstva, da je imela nosečnica določene zdravstvene težave in da je nosila dva otroka, nosečnost morali končati in carski rez opraviti v 34. tednu.

Čas carskega reza ni bil pravilno načrtovan

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je za STA pojasnil, da je nadzor, ki so ga opravili predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, pokazal, da je bila nosečnost omenjene bolnice skrbno vodena. Carski rez je bil ob pregledu nosečnice ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti. Zaradi odsotnosti anesteziologov nosečnica pa ni bila razpisana za carski rez v 37. tednu, kot je bilo ustno načrtovano, ampak šele v 38. tednu. Specialisti si med sabo tudi niso ustrezno podali informacij o tem, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem za zaplete, je pojasnil.

Tako sta otroka umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti, porodnica pa je 12. januarja v trboveljski bolnišnici rodila dva mrtva otroka. Komisija je še opozorila, da bi moral biti nujni carski opravljen kadar koli. V obravnavanem primeru nujnost za carski rez ni bila pravilno ocenjena, čas carskega reza pa ni bil pravilno načrtovan.

Za boljši način naročanja na carske reze 

Komisija, ki je opravila nadzor nad primerom, je ugotovila tudi neoptimalen način naročanja na carske reze v Splošni bolnišnici Trbovlje. Bolnišnici priporočajo, da razpisovanje za naročen carski rez omogoči vsak delovni dan in ne enkrat na teden.

Odvetnik staršev umrlih dvojčkov Milan Vajda je pred meseci na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo proti bolnišnici in trem zaposlenim zaradi suma malomarnega zdravljenja. Gre za ovadbo proti strokovni direktorici bolnišnice Ani Medved, predstojniku ginekologije v tej bolnišnici Miroslavu Jurci in zdravnici Maji Merkun.

Trboveljska porodnišnica v nemilosti

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...