-- OGLAŠEVANJE --

Sladica ni noben greh ob manjši količini krompirja in mastnega mesa

-- OGLAŠEVANJE --

V diabetološki ambulanti znotraj Splošne bolnišnice Trbovlje letno opravijo več kot 3000 pregledov, od teh jih je okrog 130 prvih, vseh registriranih bolnikov z diabetesom pa v zasavski ambulanti beležijo skoraj pet tisoč. Minuli vikend je bil namenjen obeležitvi svetovnega dneva sladkorne bolezni.

V Zasavju deluje v okviru trboveljske splošne bolnišnice diabetološka ambulanta, kjer poleg konkretne obravnave sladkornih bolnikov veliko časa namenijo ozaveščanju in seznanjanju pacientov z vsem, kar pritiče njihovi diagnozi.

Predstojnik internega oddelka v SB Trbovlje prim. Boštjan Leskovar, dr. med. spec. internist, je povedal: “Na letni ravni opravimo v okviru diabetološke ambulante, ki pokriva predvsem občino Trbovlje, približno 3350 pregledov, od tega okrog 130 registracij novih bolnikov oz. prvih pregledov. Vseh registriranih diabetikov, odkar se vodijo sistematično, je skoraj 5000, aktivnih bolnikov pa je trenutno približno polovico manj.”

Cvetka Kozmus iz Društva diabetikov Trbovlje

Iz 300-članskega Društva diabetikov Trbovlje se je povabilu na pogovor odzvala predsednica Cvetka Kozmus. V ospredju delovanja društva, ki bo prihodnje leto praznovalo 50 let obstoja, je od samega začetka skrb za njihove člane diabetike, ki se soočajo z boleznijo in pridruženimi težavami. “Zato z našim programom, ki obsega zdravstvena predavanja, okrevanje v zdraviliščih, meritve sladkorja, pohode v okolico, plavanje v bazenih zdravilišč ter družabna srečanja, skrbimo za zdrav način življenja in druženje. Pri tem je najpomembnejše, da se člani srečujemo, izmenjavamo znanje in izkušnje, sklepamo nova znanstva in prijateljstva, kar nas »drži pokonci«, da lažje premagujemo bolezen in skrbi,” pripoveduje Kozmusova.

Nasvet zdravnika: Vzdrževanje normalne telesne teže, dvig mišične mase, redna telesna aktivnost aerobne oblike v trajanju vsaj tri krat po 1 uro tedensko in vzdrževanje normalnega krvnega tlaka so glavni dejavniki, na katere lahko vplivamo in preprečimo razvoj sladkorne bolezni ali jo vsaj odmaknemo v pozno življenjsko obdobje, ko so njeni vplivi na funkcionalno stanje bolnika manjši. (Boštjan Leskovar, predstojnik int. oddelka SB Trbovlje)

Trudijo se združevati zdravo in prijetno

Spodbuden pozdrav diabetikom v ZD Zagorje

Kozmusova izpostavlja, da sladkorni bolniki preprosto morajo skrbeti za zdrav način življenja – upoštevati navodila zdravnika, jemati zdravila, ob tem pa imeti ustrezno prehrano in poskrbeti za gibanje.

Točnega števila diabetikov za Zasavje nismo izbrskali, saj so le ti vodeni v različnih ambulantah. Dejstvo pa je, poroča Kozmusova, da število diabetikov narašča: “Vemo le, da jih je v Trbovljah bistveno več, kot je naših članov.”

Kontrola je zelo dobrodošla

Za sladkorne bolnike je zelo dobro, da spremljajo svoj sladkor z meritvami. Žal vsi ne dobijo lističev na recept. “V društvu meritve izvajamo brezplačno, članom pa lističe tudi podarimo, če pridejo k nam,” ne le moralno, pač pa tudi materialno podporo opiše Kozmusova.

V Litiji izpostavljajo neveščost rokovanja s sodobno opremo

Najpogostejša težava sladkornih bolnikov, predvsem starejših, se pojavlja pri upravljanju z merilniki krvnega sladkorja, katerih tehnologija napreduje. “Zato imamo v društvu v programu zdravstvene delavnice, ki omogočijo praktični prikaz, kar diabetikom olajša rokovanje s pripomočki,” ponujeno pomoč navaja predsednica 450-članskega Društva diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji Mihaela Amršek.

V grobem se sladkorna bolezen lahko odraža skozi tri različnih oblike: sladkorna bolezen tipa 1, sladkorna bolezen tipa 2 ter nosečnostna sladkorna bolezen. Najpogostejša je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima približno 90% vseh oseb s sladkorno boleznijo – je odraz načina življenja ter delno tudi dedno pogojena. (Zveza društev diabetikov Slovenije)

 

Poleg pohoda, obešanja obročkov in osvetljevanja objektov v modro so za osnovnošolce v Osnovni šoli Šmartno in za dijake na Gimnaziji Litija pripravili strokovno predavanje na temo Sladkorna bolezen in mladi, za vse ostale občane pa izvedli meritve krvnega sladkorja v prodajalnah KGZ Litija PC Šmartno in TC Litija. Tudi Zveza društev diabetikov Slovenije že dolga leta organizira šolska tekmovanja iz znanja o sladkorni bolezni, s čimer se tudi dviga raven ozaveščenosti o tej bolezni.

SORODNI ČLANKI:

Z lučmi so se odeli v modro barvo

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --