26.8 C
Trbovlje
torek, 15. junija 2021
ZON.siAktualnoSe Zasavci ob sobotah odpravimo kaj na domače tržnice?

Se Zasavci ob sobotah odpravimo kaj na domače tržnice?

V Litiji so tržnico prestavili in ponudnike novačijo z brezplačnim najemom. V Zagorju občina pokrije strošek najema za 3 ponudnike z ekološko pridelavo. Ob sobotah v Hrastniku ugodnosti nudijo tistim, ki prodajajo svoja živila. Posebnost radeške tržnice je vertikalni zeliščni vrt, kjer si občani brezplačno naberejo zelišč in začimbnic. Največ ponudnikov – tudi do 40 – najdete na najstarejši zasavski tržnici, torej v Trbovljah. 

Sprehodili smo se po zasavskih tržnicah in povprašali o cenah najema, tržnih dnevih, obisku in posebnostih.

V Litiji so tržnico, da bi povečali obisk, preselili v staro mestno jedro in obrestovalo se je. Verjamejo, da tudi zato, ker si ljudje želijo druženja in prav tržnica je prostor, kjer se srečujejo. Zelo so veseli obiska mladih družin, ki jim lokalno pridelana hrana, postaja vedno večja vrednota.

Trenutno so stojnice za uporabnike brezplačne, ker želijo dobiti čim boljši odziv lokalnih ponudnikov. V povprečju imajo zapolnjenih 10 do 12 stojnic. Tržni dan imajo vsako soboto od 8. do 12. ure. S tržnico, ki so jo preselili v staro mestno jedro, želijo obuditi tudi ta del mesta in mu vdahniti dušo, predvsem takrat, ko bodo lahko ob sobotnih tržnih dneh za popestritev lahko spet izpeljali še vzporedni kulturni program.

Tržnica v Zagorju odprta od ponedeljka do sobote

V Zagorju za lokalne ponudnike, ki izpolnjujejo kriterije ekološke pridelave, vsak mesec za 3 prodajna mesta najem poravna Občina Zagorje. Dnevni najem stojnice znaša 14 evrov, za 30 dni pa 7 evrov na dan (cene so z DDV). Tržnica Pod uro je odprta od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro, v soboto od 7. do 14. ure. Tržni dnevi so sreda, petek in sobota. V povprečju je zasedenih med 10 in 15 tržnih mest, ob sobotah pa tudi do 30, kar je glede na razmere in vrsto ponudbe maksimum. Obisk tržnice je dober, je pa odvisen od datuma v mesecu.

Trboveljska tržnica se lahko pohvali 95 letno tradicijo, kar stoji na istem mestu. Na njej ponujajo svoje izdelke in pridelke ponudniki od Brežic do Škofje Loke, nekateri so že kar domači, saj prihajajo že več kot dvajset let.

Za lokalne ponudnike stojnice niso brezplačne. Cena stojnice velikosti dveh kvadratnih metrov na tržni dan znaša 6,9 e z DDV za splošno preskrbo (živila) in 8,12 eur z DDV za ostalo prodajo. Tržnica obratuje vsako sredo in soboto med 7. in 12. uro.

Ob sobotah v Trbovljah tudi do 40 stojnic

Ob sobotah je zasedena večina stojnic, kar pomeni okrog 40 ponudnikov, ob sredah pa tretjina ali celo dve tretjini sobotnega števila prodajalcev. Obisk tržnice je tradicionalno dober, še posebno ob sobotah, ko Trbovlje zaradi tržnice še posebno oživijo.

Hrastnik: Radi bi več lokalnih pridelovalcev

Cena dnevnega najema prodajnega mesta na hrastniški tržnici s prodajno mizo je od 8 do 8,90 evrov brez davka. Možen je tudi najem prodajnega mesta brez prodajne mize, najem prostora za prodajo iz avtomobila …

Tržni dnevi na tržnici v Hrastniku so ob četrtkih, petkih in sobotah, od 7. do 13. ure. Glavnina trgovanja je ob sobotah, ko se že nekaj let izvaja projekt – prireditev »Podeželje in mi«. Na ta dan imajo vsi prodajalci svojih živil pravico do brezplačnega najema prodajnega mesta s prodajno mizo.

Število stalnih prodajalcev je približno 13 (zelenjava, sadje, vino, jajca, mesni izdelki, mlečni izdelki, kruh, potice, keksi), občasni prodajalci pa so prisotni glede na sezonsko prodajo (jagode, maline, breskve, borovnice …).

Ob četrtkih in petkih se prodaja tudi tekstil, meso in mesni izdelki iz avtomobila. Na tržnici je pestro, glavnina trgovanja je med 7.00 uro in 9.30 uro. V Hrastniku si želijo, da bi bilo več lokalnih prodajalcev doma pridelanih živil.

Posebnost radeške tržnice vertikalni zeliščni vrt

Radeče se ponašajo z moderno tržnico, ki ima posebnost -vertikalni zeliščni vrt, ki kupcem omogoča, da si zelišča in dišavnice naberejo sami. Cene najema stojnic so ugodne, cena na tržni dan je 6 evrov (z vključenim davkom), daljša prisotnost pa prinaša dodatne ugodnosti. Rednih ponudnikov je 13, celoletne pogodbe ima sedem ponudnikov, ki so prisotni vsako soboto, ko je tržni dan od 8.00- 11.30. Občasno in po dogovoru prihajajo tudi drugi različni ponudniki. Brezplačnega najema ni.

Tržnica je v lokalni skupnosti resnično zaživela, navdušeno povedo na KTRC Radeče, ki je njen upravljavec. Svoj delež prepoznavnosti je prispeval projekt Vsi na plac!, s katerim želijo ozaveščati lokalno prebivalstvo o pomenu lokalno pridelane in neprocesirane hrane, s pomočjo delavnic in z degustacijami. Tržnica je tudi prizorišče tradicionalnega ŠtantFesta, Zelemenjave, ter mesto, kamor z veseljem zahajajo Radečani in njihovi gosti.

FOTO: Ekskluziven vstop v prenovljen hrastniški TIC

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Srebrni na tekmovanju mladih raziskovalcev

Dijakinji 4. letnika GESŠ Trbovlje, Elma Salihović in Ilhana Smajlović, sta se pod mentorstvom profesorja Aleksandra Medveša uspešno uvrstili v naslednji krog državnega tekmovanja...