15.6 C
Trbovlje
sreda, 4. oktobra 2023
ZON.siAktualnoSe bodo Hrastničani prej zastrupili s klorom, preden bo kdo ukrepal?

Se bodo Hrastničani prej zastrupili s klorom, preden bo kdo ukrepal?

Hrastniška klasika. Smrad po kloru preplavi dolino, dežujejo zaskrbljeni klici občanov, ki hočejo izvedeti, kaj se dogaja. Dežurni krivec, TKI Hrastnik, občanom ne nameni obvestila ali pojasnila.

Enak scenarij se je v Hrastniku ponovil tudi minulo nedeljo, kjer smo šele na Policijski upravi Ljubljana dobili prve informacije.

Po besedah Jožeta Bovhana iz TKI Hrastnik je za obveščanje javnosti o uhajanju klora iz tovarne zadolžen direktor podjetja; je pa zagotovil, da so o izpustu klora v okolico takoj obvestili pristojne službe. “Informacije, da je okvara pod nadzorom in da ni večje nevarnosti za ljudi in okolje, smo posredovali Regijskemu centru za obveščanje in referentu za civilno zaščito na občini Hrastnik Alešu Venku, po prijavi so ogled opravili tudi policisti.”

“Vse pod kontrolo”

Izpust klora zaradi okvare na kompresorju se je zgodil 18. decembra, ob 13.52. Bovhana so o izpustu v tovarni obvestili ob 13.58. Nekaj čez 14. uro so začeli prihajati prvi klici in pritožbe občanov.

“V tovarno sem prišel ob 14.16 in opravil ogled obrata, kjer je bilo še vedno čutiti vonj po kloru. Opravili smo tudi zunanje meritve, izpust klora je bil manjši od 1 ppm. Dobra lastnost klora je, da ga nos zazna že pri zelo majhnih količinah. Del proizvodnje, kjer je prišlo do izpusta, smo izolirali, po postopkih sledi demontaža naprave, da ugotovimo, kolikšna je napaka. Je pa zadeva pod kontrolo že od same ustavitve,” pojasnjuje in zatrjuje Bovhan.

Inšpektorji le dvakrat na terenu

Zavezanec TKI Hrastnik Inšpekciji za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor še ni posredoval poročila o dogodku. Za izpust klora je inšpekcija izvedela na portalu SPIN (Uprava RS za zaščito in reševanje), so nam sporočili na Ministrstvu za okolje in prostor. “Inšpekcija za okolje in naravo ima za letošnje leto podatke o treh izpustih klora. Inšpektorji so opravili dva inšpekcijska pregleda in izdali eno inšpekcijsko odločbo za odpravo čezmerne obremenitve okolja s sulfati pri odvajanju industrijske odpadne vode v kanalizacijo. Rok za odpravo je 1. marec 2017,” so nam podatke posredovali na Ministrstvu za okolje in prostor in dodali, da naj se z vprašanjem, zakaj v občini Hrastnik ni postavljenih merilnih naprav za merjenje koncentracij klora, obrnemo na občino in TKI Hrastnik.

Klor v majhnih koncentracijah ni nevaren. Če pa se zgodi nesreča, ko uhaja večja koncentracija klora, je ta zelo strupen in se je treba pred njim zaščititi in ustrezno ukrepati. (Več o kloru TUKAJ)

Kaj pa občina?

Kdaj naj bi postavili že kar nekaj časa nazaj obljubljene merilne naprave za merjenje koncentracij klora v občini?

” V zvezi s postavitvijo merilnih naprav za merjenje koncentracij klora nimamo podatkov. Na javnem pozivu ministrstva za obrambo na področju Izvajanja raziskav in razvoja na obrambnem področju in področju zaščite, reševanja ter pomoči prebivalstvu med 157 prijavami nismo bili izbrani,” v imenu občine Hrastnik odgovarjata Aleš Venko in Tomaž Sihur.

Izpadli iz razpisa, čakajo na novega. Medtem pa …

Občina se bo na razpis ponovno prijavila v letu 2017. Do takrat pa zaščitni ukrepi v zvezi z izrednimi dogodki v TKI Hrastnik ostajajo nespremenjeni, na vprašanje, kdaj naj bi občina izdala že obljubljeni nov protokol, povezan z uhajanjem klora, pravita Venko in Sihur. Obljube, ki jo je občina Hrastnik že v letu 2015 dala nam, da naj bi se zadeve končno uredile v prvi polovici leta 2016, torej še kmalu ne bo.

Koliko izpustov letos, koliko lani?

Koliko izpustov klora je bilo zabeleženih v letošnjem letu, lani, smo povprašali tudi na občini. “Glede izrednih dogodkov, povezanih s klorom, nimamo podatkov. Nekajkrat smo bili s strani Regijskega centra za obveščanje obveščeni o neprijetnem vonju, ki se naj bi zaznal v Hrastniku, vendar pa po preverbah informacij v TKI Hrastnik, ni bilo potrjeno, da bi neprijeten vonj izviral iz TKI Hrastnik,” zatrjujeta Venko in Sihur.

Na občini za izpust ne vedo, mi smo o tem pisali

Na našem portalu smo junija letos objavili, da je, znova med vikendom, uhajal klor – prišlo naj bi do izpusta med segrevanjem sistema, so takrat pojasnili v kemični tovarni. (prispevek najdete TUKAJ)

Eko krog je pripravljen pomagati skupini Hrastničanov, ki bi se obrnila nanj, z izkušnjami za boljši nadzor nad industrijskimi onesnaževalci. “Zaenkrat se na nas občasno obračajo posamezniki, ki jim svetujemo, da naj nas obiščejo, saj so lokalni prebivalci vedno najbolj motivirani, da rešijo svoj problem. Upamo, da se bo tudi v Hrastniku izoblikovala skupina, ki se bo zavedla resnosti problema in bo vlekla naprej – če se bo, in če želi, lahko računa na našo pomoč. Prav tako upamo, da bodo mediji odigrali svojo vlogo in bodo vrtali, dokler se ne najde odgovorne in prepreči nadaljnje izpade,” pravi Uroš Macerl, predsednik društva Eko krog.

SORODNI ČLANKI:

Hrastničani v nevarnosti zaradi klora ali ne?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTO: Policisti zasedli kurjo vas, zaprta cesta

Uradno s strani policije nismo uspeli pridobiti še nobenih informacij. Od prvih ugibanj občanov, da gre najprej za bombo na Polaju, pa potem za...