27.7 C
Trbovlje
ponedeljek, 16. maja 2022
ZON.siAktualnoSB Trbovlje: Potrjena dva z omikronom, držijo se strogih ukrepov

SB Trbovlje: Potrjena dva z omikronom, držijo se strogih ukrepov

Po tem, ko so v ponedeljek prvič v novem koledarskem letu sprejeli dva nova covidna bolnika, se kar samo ponuja vprašanje, ali je Splošna bolnišnica Trbovlje vnovič postala covidna bolnišnica.

“Ni potrebe na državnem nivoju, da je ta hip trboveljska bolnišnica covidna bolnišnica,” je pojasnila strokovna direktorica Tadeja Jelenko, zdravnica specialistka interne medicine in dodala, da se odločitve na to temo tedensko koordinirajo.

V ponedeljek sprejeta pacienta sta po njenih besedah bila oba podvržena različici omikron, je pa eden izmed njiju bil odpuščen v domačo oskrbo, drugi prepeljan v Ljubljano. “Zelo hitro smo omejili možnost širjenja, kar je seveda dobro, res pa je tudi, da se pri iskanju nujne medicinske pomoči pojavljajo posamezni pozitivni primeri, kar pozorno spremljamo in ustrezno ukrepamo,” pove ob navedbi, da je bilo ob pojavu omikrona pri dveh pacientih izvedeno testiranje vseh delavcev in vseh bolnikov internega oddelka, pri nikomur k sreči niso potrdili pozitivnega brisa.

Priložnost za počitek najbolj utrujenim

Da je Splošna bolnišnica Trbovlje kadrovsko podhranjena bolnica, se je prav v obdobju, ko so bili hospitalizirani covidni bolniki, še posebej jasno izkazalo. Zaznavajo namreč izrazit kadrovski primanjkljaj in s tem, ko SB Trbovlje ni več imela statusa covidne bolnišnice, je po dolgem obdobju delovno skoncentriranega dela nastopil čas, ko je zdravstveno osebje lahko malce zadihalo. “Internisti in anestezisti, ki smo pokrivali covid, smo dobili nekaj malega želene pavze,” opisuje Jelenkova, ki pa ne izključuje možnosti, da zasavski bolnici znova nadenejo status covidne.

Dela se po izračunih Instituta Jožef Stefan

Vse zdajšnje in bivše covidne bolnišnice, torej tudi SB Trbovlje, imajo ob ponedeljkih, sredah in petkih sestanke, na katerih se pregleduje stanje in pričakovano dogajanje v povezavi s covidno situacijo. “Okužbe naraščajo in ob vrhu se utegne zgoditi, da bo SB Trbovlje znova covidna bolnišnica, vse pa je seveda odvisno od tega, kakšno shemo predloži državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar glede odpiranja in zapiranja bolnišničnih covidnih oddelkov – te odločitve potekajo v duhu tedenskega medsebojnega usklajevanja,” pripoveduje strokovna direktorica zasavske bolnišnice, ki si ne zatiska oči: “Pričakovano je, da bodo hospitalizacije narasle in to pomeni večjo možnost, da tudi mi odpremo covidni oddelek.” Pojasnila je še, da so ključnega pomena napovedi in da delajo po izračunih Instituta Jožef Stefan.

Tudi tisti, ki so imeli tesen stik, so v službi

Se je morda v zadnjem času pojavil porast okužb tudi med zaposlenimi in ali beležijo opazne odsotnosti delavcev zaradi odrejenih karanten? Sogovornica Tadeja Jelenko pravi: “Zaenkrat se kar držimo, bil pa je problem z okužbami bolj v drugih službah, predvsem med necepljenimi,” in poudari, da so v aktivaciji 3. faze. To pomeni, da tudi tisti, ki so imeli tesen stik, prihajajo na delo. Ob strogem upoštevanju izvajanja testiranja pred nastopom dela na dnevni ravni in nošenju maske tipa FFP 2.

Stroga so pravila glede obiskov svojcev – spuščajo le k dolgotrajno hospitaliziranim in k umirajočim, obiskovalcem, ki morajo izpolnjevati enega izmed PCT pogojev pa odvzamejo tudi bris hitrega testiranja.  “Na račun vsega tega ni širjenja okužb,” zaključi strokovna direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Tadeja Jelenko, dr. med., spec. interne medicine.

SORODNI ČLANKI:

Prebolela četrtina, Zasavje že pošteno čez 1500 aktivnih okužb

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tekom vikenda vlomili v 8 vrtnih lop in ukradli žago, kosilnice, agregat

Le dobrih 12 ur je minilo - od 20. ure zvečer preteklo soboto in do naslednjega dne, nedelje, do 9. zjutraj, pa so hrastniški...
X