-0.5 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.siAktualnoRTH bi moral biti likvidiran lani, a še ni in tudi še...

RTH bi moral biti likvidiran lani, a še ni in tudi še ne bo …

Družba RTH, glede na Zakon o postopnem zapiranju (ZPZRTH), naj bi bila likvidirana do 31. decembra lani. A še ni in niti še ne bo. Preverili smo zakaj.

Stanislav Sotlar

Vsa dela naj bi se zaključila do leta 2019, družba pa likvidirala do konca 2020. A ker se družba zapira tudi po Zakonu o gospodarskih družbah, likvidacija ni mogoča, dokler RTH ne zaključi vseh obveznosti. V to pa spadajo še določene obveznosti, kot so dela iz programa zapiranja in predvsem zaprtje jam. »To ni odvisno samo od nas« poroča direktor Stanislav Sotlar, saj obdelava vlog, ki so potrebne pri zapiranju posameznih jaškov traja tudi po dve leti. Trenutno še vedno potekajo tudi tehnični pregledi.

Kaj bo po zaprtju z monitoringom?

Še vedno ni dosežen niti dogovor o monitoringu. Torej ni jasno, kdo bo skrbel za posledice, ki se še bodo iz naslova 200 letnega odkopavanja pod Zasavjem dogajale na in pod površino.

“Podjetje bi moralo biti likvidirano, pristojnost monitoringa pa na strani MOP. Obe ministrstvi sta ob sprejemanju zakona o zapiranju RTH (konec 2018) zagotovili, da se bosta maksimalno angažirali v oblikovanju strategije za sanacijo degradiranih površin. Z drugimi besedami, obljubili sta pomoč, da bomo v Trbovljah in Hrastniku lahko od rudniških površin kaj imeli. V tem času pa, razen boljše službe za rudniškega direktorja, ta vlada ni za Zasavje storila nič.” je kritičen poslanec Primož Siter, ki je tudi edini od štirih zasavskih poslancev, ki je na naša vprašanja o zapiranju rudnika sploh odgovoril. Odzvali se niso Soniboj Knežak, Rudi Medved in Ivan Hršak. 
Oba pristojna ministra, okoljskega in infrastrukturnega, bom vprašal, kje se zatika, obljubi Siter, ki ga zanima, zakaj se ne posvetijo čemu pomembnemu in zakaj se nič ne premakne. Državni zbor pa bo pozval, da o tem opravi razpravo.

Večino rudniške imovine razprodali

Zadnjo večjo nepremičnino – trboveljsko separacijo je odkupil državni HSE, v rudniški lasti poleg manjših parcel po mestu ostaja še stavba pri vhodu v jamo na Nasipih. Ta pa se ne prodaja, nam zaupa Sotlar. Ta del jame bo namreč ostal odprt in bo lokalna skupnosti imela možnost uporabe jame za druge namene. Pa naj bo to turizem, šport, kultura …

Separacija v roke HSE.

Trije zaposleni, kolikor delavcev trenutno še šteje RTH v likvidaciji so bili iz upravne stavbe rudnika preseljeni v najete prostore na Nasipih. Še vedno pa lista zunanjih sodelavcev skrbi za pregledovanje rudniških območij, vzdrževanje površin in tudi za administrativna dela.

Kdaj torej likvidacija RTH? Najverjetneje zadnji rudniški direktor Stanislav Sotler ne želi “na pamet” ugibati: »Odvisno je, ali bo moral RTH sam zaključiti vse upravne postopke, ali bo to preneseno komu drugemu. Tempo bo odvisen od relacije RTH – ministrstvo,« pojasni. Če bi postopke prevzela država, navrže, bi lahko družbo likvidiralli do konca leta 2021, leto kasneje kot veleva zakon. Če ne, potem vprašanje …

DODANO 10.51:

Po objavi se je odzval tudi poslanec Soniboj Knežak, ki, kot pravi, s trenutno situacijo ni povsem seznanjen. “Po začetnih aktivnostih, ki smo jih glede monitoringa peljali prek kluba zasavskih poslancev in zagotovil takratnega ministra Zajca, da zadeve pripravljajo je kot kaže po zamenjavi vlade zadeva zastala.” Da gre za pomembno vprašanje zdravja in varnosti ljudi v Zasavju, je dodal Knežak in obljubil, da se bo na tem področju z zasavskimi kolegi aktiviral ter naše bralce o vsebini tudi obveščal.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Pismo ravnateljice in profesorice: 120 so jih našteli na Okrogarjevi šoli

Začetki Osnovne šole Toneta Okrogarja segajo v leto 1903. Iz zapisov 120-letnega delovanje šole je moč razbrati, da se v teh starih prostorih srečujejo...