4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siZasavskoRešitev za Zagorje je v toplotnih črpalkah

Rešitev za Zagorje je v toplotnih črpalkah

Dan trajnostne energetike v Zagorju z naslovom Ogrevanje s toplotnimi črpalkami bo v četrtek, 1. decembra, ob 18. uri, v Domu kulture Kisovec. Posvet organizirata občina Zagorje in Društvo trajnostne energetike.

“Verjamemo, da je ena izmed realnih rešitev za izboljšanja kvalitete zraka v Zagorju bolj množična vgradnja toplotnih črpalk z uporabo zelene elektrike ob sočasnih energetskih sanacijah za znižanje rabe energije in koriščenju sonca,” pravijo na občini Zagorje, kjer se kakovost zraka zaskrbljujoče slabša.

Dom kulture Kisovec – primer dobre prakse

dom-kulture-kisovec
Dom kulture Kisovec

Tehtnica največjih onesnaževalcev se je po 60. in 70. letih 20. stoletja zopet prevesila na individualna kurišča, ki prepogosto uporabljajo neustrezna in napačno pripravljena goriva v zastarelih napravah ne vedoč, da s tem škodujejo sebi in sokrajanom. Zato 5. Dneve trajnostne energetike v Zagorju posvečajo ravno tej problematiki.

Posvet bo v Domu kulture Kisovec, ki je v Sloveniji prepoznan kot primer dobre prakse celovite energetske sanacije javnega objekta in se ogreva s pomočjo toplotne črpalke sistema zemlja-voda. Objekt se ogreva iz globin podobno kot nekoč, le da sedaj ni potrebno kopati premoga, ampak le črpajo toploto iz zemljine skorje.

Proti serijski vgradnji kotlov na biomaso

peleti
Kurjenje z biomaso v urbanih središčih ni priporočljivo.

“Smo v situaciji, ko je možno individualne sisteme ogrevanja oskrbovati z lastnim viri. Odločanje o energetiki se bo postopoma preneslo s strani velikih sistemov na posameznike. Vsak od nas bo postal »energetski državljan« oziroma porabnik in proizvajalec v enem,” menijo na občini Zagorje.

V občini Zagorje ob Savi in v Društvu trajnostne energetike nasprotujejo serijski vgradnji
kotlov na biomaso v urbanih središčih, ker prispevajo h koncentraciji prašnih delcev. Težava je v tem, da je les država uvrstila med strateške priložnosti, vendar se to bolj ali manj napačno razume v smislu kurjenja biomase in to se vidi pri izdatnih subvencijah Eko sklada.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...