-- OGLAŠEVANJE --

V Trbovljah so razpisali nov program, ker se podjetja zanimajo za ta poklic

-- OGLAŠEVANJE --

Kar 8 izobraževalnih programov bodo v prihajajočem šolskem letu izvajali na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje. V februarju pripravljajo informativne dneve za vse, ki jih zanimata tehnika in naravoslovje, ki radi raziskujejo in ustvarjajo in imajo ideje prihodnosti.

Pomočnik v tehnoloških procesih je program, ki ga bodo na STPŠ Trbovlje izvajali v sklopu nižjih poklicnih izobraževanj. Ostali so programi srednje poklicnega in strokovnega izobraževanja. Že v prejšnjih šolskih letih so se dijaki lahko izučili za avtoserviserja, inštalaterja strojnih inštalacij, oblikovalca kovin – orodjarja, elektrotehnika, strojnega tehnika in tehnika računalništva. V novem šolskem letu pa se obeta še program mehatronik operater.

“Informativni dan je dan, kjer ne sme biti zadržkov, saj je namenjen temu, da učenec dobi odgovore iz prve roke na vsa vprašanja, ki se mu porajajo.”

Svetovalna delavka, Eva Sobočan, nam je razložila, da bodo učenci na informativnih dnevih izvedeli, kaj so posebnosti posameznega programa, dobili bodo kakšen koristen nasvet in si ogledali šolske prostore. “Na voljo bodo tudi učitelji, da odgovorijo na vprašanja, ki se bodo bodočim dijakom pojavila. Seveda pa bodo prisotni tudi naši dijaki od katerih bodo lahko učenci morda bolj začutili vzdušje na šoli. Informativni dan je dan, kjer ne sme biti zadržkov, saj je namenjen temu, da učenec dobi odgovore iz prve roke na vsa vprašanja, ki se mu porajajo,” še doda Sobočan.

Dva izobraževalna programa, ki ju izvajajo na naši šoli, sta uvrščena med deficitarne poklice, pove ravnateljica STPŠ Vesna Kralj. To sta inštalater strojnih inštalacij in oblikovalec kovin orodjar. Dijaki, ki se vpišejo v katerega od teh dveh izobraževalnih programov, se lahko prijavijo na razpis za štipendije, saj teh poklicev na trgu dela primanjkuje. V zasavskih podjetjih najbolj primanjkuje oblikovalcev kovin orodjarjev.

Odzvali so se na povpraševanje

Kot smo že omenili, se bodo lahko učenci, ki zaključujejo 9. razred, vpisovali v nov program v Zasavju. “Za ta program smo se odločili, ker smo ugotovili, da v zasavskih podjetjih obstaja povpraševanje po tem poklicu,” nam pojasni svetovalna delavka. Gre za 3-letni program srednje poklicnega izobraževanja, mehatronik operater. Izvajali ga bodo, če bodo imeli v začetku aprila vsaj 15 prijav. So pa na šoli mnenja, da je to poklic, ki bo zelo zaželen in iskan v vse bolj robotiziranem gospodarstvu. Sobočan zaključi z besedami, “veseli smo, da lahko ponudimo nekaj novega in hkrati upamo, da bo ostalo tudi zanimanje za naše ostale programe.”

Šola z nazivi na državni in svetovni ravni

Uroš Ocepek

“Naša šola je pravi center tehniškega izobraževanja v regiji, saj ne da samo izobražujemo poklice prihodnosti, ampak tudi postavljamo standarde sodobnega izobraževanja, kar so prepoznale tudi slovenske institucije,” o šoli razloži Uroš Ocepek, ki je bil uvrščen med 50 najboljših učiteljev na svetu na Global Teacher Prize. “Hkrati pa smo tudi edina šola v Sloveniji, ki ima večletno tradicijo na področju inoviranja. Brez lažne skromnosti lahko trdimo na smo pionirji na področju uvajanja sodobne tehnologije v učne procese. Tako so nastali dijaški projekti z obogateno resničnostjo, virtualno resničnostjo, 3D-tiskom, vmesniki med možgani in računalniki in to v času, ko splošna in prosvetna javnost sploh ni vedela, da te tehnologijo obstajajo. Zdi se nam pomembno, da dijake opremimo z znanjem prednikov in jim damo možnost spoznavanja aktualne tehnologije na njihovem strokovnem področju ter jim vzporedno priučimo tudi etično in kritično rabo tehnologije,” še odgovori na vprašanje, v čem je njihova šola posebna.

Šola je v preteklosti že bila imenovana kot ena izmed 10 najpomembnejših valilnic inovatorjev, kar je prepoznala Revija Manager. Skoraj vsako leto prijavljajo inovacije na razpis Inovacije Zasavja. V vse to pa seveda vključujejo svoje dijake.

“Vsi programi na naši šoli so iskani. Prednost naše šole je tudi, da živimo vizijo centra tehniškega izobraževanja, saj vsakoletno nastajajo novi projekti, kjer povezujemo tehniška in poklicna področja. Tako dijaki ne dobijo le najboljšega znanja na njihovem strokovnem področju, ampak tudi dobijo širino s spoznavanjem drugih področij,” trdi eden najboljših učiteljev na svetu. Težje kot pridobiti list z izobrazbo, pa je “pokazati in se dokazati bodočemu delodajalcu, v čem si poseben in vreden, da te zaposli. Zato naši dijaki sproti polnijo svoj portfelj s šolskimi in obšolskimi projekti in s tem poskrbijo, da so tudi konkurenčni na trgu dela,” zaključi opis posebnosti na trboveljski šoli.

Na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje, ki je na nacionalnem nivoju prejela tudi posebno priznanje Gospodarske zbornice Slovenija, bo informativni dan v petek, 16. 2., ob 9. in 15. uri ter v soboto, 17. 2., ob 9. uri. Za vse obiskovalce, učence, ki jih tehniški programi zanimajo, bo začetek informativnega dne v šolski zgradbi na Šuštarjevi 7a.

Na INFO dneve v SŠ Zagorje: Zelo iskani poklici, mednarodno sodelovanje in veliko priložnosti za štipendije

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Sporni nakupi nepremičnin – DA, varnost na zasavskih cestah – NE

Skozi naselje Vače, ki je tudi turistični kraj in pot do spomenika državnega pomena - GEOSS, vodi cesta, ki jo vsakodnevno uporabljajo domačini, turisti...
-- OGLAŠEVANJE --