-- OGLAŠEVANJE --

Prvič v zgodovini imajo svoj glas tudi uporabniki VDC, ki si najbolj želijo …

-- OGLAŠEVANJE --

Zasavje, ki je zibelka inovacijskih projektov na temo uporabnikov VDC, kar gre zahvala izjemni ekipi VDC Zasavje in gonilni sili neštetih zgodb direktorici Špeli Režun, je postalo tudi zgodovinska točka za ustanovitev sekcije uporabnikov Skupnosti VDC Slovenije. Pomembno je, da imajo glas uporabniki, pravijo ustanovitelji.

V začetku tega tedna se je zbralo 38 predstavnikov uporabnikov iz 22 različnih slovenskih organizacij v zagorskem VDC-ju, kjer so prek videnj udeležencev ustvarili skupnost, ki bo predstavljala glas uporabnikov.

Ustanovitev je podprla tudi miss Slovenije Alida Tomanič, ki se je zavezala, da bo glas uporabnikov pomagala prenesti v širšo javnost. Rada bi, kot je povedala, njihov glas doseže predvsem mlade, saj so oni tisti, na katerih se gradi prihodnja, bolj vključujoča slovenska družba.
Matjaž Švagan kot gostujoči župan in tudi državni svetnik

Podporo novonastalemu organu je izkazal tudi župan gostujoče občine Zagorje ob Savi, Matjaž Švagan. Kot župan in predvsem kot državni svetnik bo pobude in predloge uporabnikov predstavljal na Državnem svetu in jih širil v krogu županov slovenskih občin.

Tokrat so na srečanju dorekli osnovno vodilo formacije in začrtali prve potrebne spremembe. O podrobnostih bodo govorili v prihodnjih srečanjih, prvo bo drugo leto marca v CUDV Draga.
Povedano s strani uporabnikov je pomembno za oblikovanje skupnih dopolnil Zakona o osebni asistenci, ki je v javni obravnavi in Strategije deinstitucionalizacije v nastajanju. Pa tudi za spremembo ostale zakonodaje, ki “kroji” pogoje za življenje odraslih oseb z intelektualno oviro v Sloveniji (Zakon o socialnem varstvu, Zakon o socialnem vključevanju invalidov).
Pomembno je, da se glas uporabnikov upošteva. Kaj si večina želi?
  • “Več spoštovanja do nas, “drugačnih”, v slovenski družbi.”
  • “Več objav v medijih o nas, saj se nas potem drugi ljudje ne bodo “bali”.”
  • “Več možnosti lastnega odločanja o svojem življenju.”
  • “Veliko druženja (kultura, šport, izletov), dela in medsebojnega razumevanja, pa zdravja.”
Kot povedano, bo naslednje srečanje sekcije uporabnikov Skupnosti VDC SLO predvidoma marca 2024 v CUDV Draga na temo, ki jo je predlagala uporabnica Mojca Šmon iz CUDV Črna na Koroškem “Naše pravice in naše obveznosti”.

Po 39 letih ne nazdravljajo na preteklost, temveč na prihodnost

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --