-- OGLAŠEVANJE --

Prva Knjižnica reči v Zasavski regiji

Video in avdio oprema, orodja in predmeti za zabavo so glavne tri kategorije predmetov, ki bi si jih Zasavčani izposodili v bodoči knjižnici reči. Seznam so sestavili na podlagi vprašalnika, v naslednjih dneh bo potekalo zbiranje predmetov na različnih lokacijah v Hrastniku, Trbovljah, Zagorju ter Litiji in Šmartnu.

-- OGLAŠEVANJE --

Organizatorji zbiralne akcije ter ustanovitve Knjižnice reči verjamejo, da je v gospodinjstvih v Zasavju veliko predmetov, ki so uporabni, a neuporabljeni. Vse, ki imajo doma različne aparate, orodja, pripomočke, igre in tega iz različnih razlogov ne uporabljajo, pozivajo, da še do 20. maja prinesejo v enega od šestih zbirnih centrov. Vse še delujoče reči bodo na voljo za izposojo Zasavčanom, ki jih bodo potrebovali. Prvih sto sodelujočih darovalcev bo prejelo praktične nagrade ter letno članstvo za Knjižnico reči, ki se bo pričelo septembra. Do takrat bo izposoja za vse brezplačna.

Zbirni centri po vsem Zasavju

Predmete, ki jih več ne potrebujejo lahko občani zasavskih občin prinesejo v naslednje zbirne centre, ki so z zbiranjem pričeli že 6. in nadaljevali do 20. maja. V Litiji reči zbira Društvo Lojtra na Valvazorjevem trgu 19, v Šmartnem ZEOS-ov kotiček za ponovno uporabo, ki se nahaja na Grumovi 6a. ZEOS-ov kotiček za ponovno uporabo bo predmete sprejemal v Obrtno industrijski coni Neža, Trbovlje. Zavod za mladino in šport Trbovlje jih bo prevzel v kavarni na Ulici 1. junija 18. Za prevzeme v Zagorju bodo poskrbeli v Mladinskem centru, ki se nahaja na naslovu Cesta 9. avgusta 48 ter ZEOS-ovem kotičku v Dolenji vasi, v Hrastniku pa v Mladinskem centru v Naselju Aleša Kaple 9a.

Souporaba za manj odpadkov in več zaupanja

Knjižnica reči je neprofitna izposojevalnica najrazličnejših predmetov za delo in prosti čas, ki svoja vrata prvič odpira tudi v Zasavju. Deluje po principu souporabe in ponuja predmete, ki jih povprečen uporabnik potrebuje le občasno. Zasavčani so v anketi našteli predvsem projektor, fotoaparat, mikrofon bluetooth zvočnik, žage, pištola za vroče lepilo, družabne igre, rolerje, drsalke in podobno. Spodbujati souporabo in na ta način ozaveščati o pomenu trajnostnega razvoja, prispevati k boljšemu izkoristku naravnih virov, zmanjševanju števila odpadkov ter graditi zaupanje med ljudmi je glavna želja organizatorjev. Hkrati je njihova želja s projektom utrjevati skupnost in medsebojno pomoč ter omogočiti uporabo predmetov, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti, tudi posameznikom iz socialno šibkejših okolij.

Reciklaža in ponovna uporaba nista vse – pridite v Litijo in pokazali vam bodo, kako lahko živite BOLJ trajnostno!

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --