1.1 C
Trbovlje
četrtek, 9. februarja 2023
ZON.siAktualnoZačetek jesenskega vzorčenja otrok

Začetek jesenskega vzorčenja otrok

Začenja se jesenski del raziskave o izpostavljenosti zagorskih otrok arzenu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje začenja z jesenskim delom raziskave ‘Poglobljena ocena
tveganja za zdravje otrok zaradi izpostavljenosti arzenu v občini Zagorje ob Savi’, s katero bodo na pobudo in ob sofinanciranju občine Zagorje, v dolini Kotredeščice in ostalih delih občine natančneje ocenili tveganje za zdravje otrok zaradi izpostavljenosti arzenu.

“Poleti so otroci več časa preživeli na prostem kot pomladi in zaužili večje količine lokalno pridelanih vrtnin. V tleh, vodi in zraku ter v vrtninah pa je lahko prisoten arzen, ki je nevaren zdravju. Z jesenskimi vzorci urina želimo preveriti, ali pogostejše zadrževanje na prostem in uživanje lokalno pridelanih vrtnin prispeva k večji izpostavljenosti arzenu,” pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Foto: Kotredež, www.panoramio.com

Več sodelujočih, bolj verodostojni rezultati

Za ugotovitev celotne izpostavljenosti nameravajo izmeriti koncentracije arzena v urinu otrok. K sodelovanju vabijo starše oziroma skrbnike otrok starih od 3 do 5 let (rojenih leta 2011, 2012 ali 2013), ki vsaj 3 leta stalno živijo v severnem delu občine na območjih vodotokov Kotredeščice, Medije in Orehovice, oziroma v južnem in zahodnem delu občine.

“Z vašim sodelovanjem boste pomembno prispevali k trdnosti rezultatov; večje kot bo število sodelujočih, bolj verodostojni bodo rezultati. Vsi sodelujoči starši boste prejeli izvide vašega otroka o izmerjeni koncentraciji arzena v urinu, njeno obrazložitev in nasvet o morebitnih nadaljnjih ukrepih,” pravijo na inštitutu.

Starši, ki bi želeli dodatne informacije ali jih zanima naknadno sodelovanje v raziskavi lahko pokličejo na telefonski številki: 031 645 490 (dr. Lucija Perharič) in 03 56 55 708 (dr. Natalija Vidergar Gorjup).

Zagorski otroci izpostavljeni arzenu

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tomaž Berginc: Kljub vsem izzivom lanskega leta smo podirali rekorde

Rekordna prodaja, številke pa že tako daleč, da ciljno ravnino 200 milijonskega mejnika praktično vidijo v daljavi. Zaradi nadpovprečnega uspeha, ki ga Tomaž Berginc,...
X