-- OGLAŠEVANJE --

Poleg prenove informacijskega sistema na vidiku gradnja prizidka

-- OGLAŠEVANJE --

Po neslavnih začetkih do stabilne zdravstvene ustanove

Prostori, v katerih domuje ZD Zagorje, so sicer starejši od treh desetletij v znamenju katerih je to leto zasavski javni zdravstveni zavod, saj so zgradbo začeli graditi že leta 1951, tedaj še v duhu Zasavskega zdravstvenega centra. Stanje je bilo od 50-ih do 90-ih let 20. stoletja vse prej kot rožnato, saj so se v skupni zdravstveni ustanovi kopičili dolgovi, vodenje pa z ekonomskega vidika ni bilo najbolj racionalno. Razmere so se popravile, ko so posamezne občine ustanovile lastne, lokalne zdravstvene domove. Čas nastanka neodvisne Slovenije je sovpadel s preoblikovanjem tedanjega Zasavskega zdravstvenega centra in “rodili” so se trije zdravstveni domovi (v vsaki občini eden) ter skupna Splošna bolnišnica Trbovlje, obenem pa še Zasavske lekarne. Danes ima ZD Zagorje 86 zaposlenih, edini v Sloveniji pa imajo tudi specializirano prodajalno z medicinsko-tehničnimi pripomočki.

Kolikor let šteje naša država, toliko jih je letos junija napolnil tudi Zdravstveni dom Zagorje ob Savi, na čelu katerega je Saša Bajda, ki ga v funkciji direktorice vodi od julija 2019.

Fasada, vozila, nova ambulanta SA4, prvi posredovalci

ZD Zagorje ob Savi je od leta 2015 energetsko saniran s fasado, od lani so bogatejši za dve reševalni vozili v skupni vrednosti okoli 250 tisoč evrov, veseli pa so tudi skupne pridobitve za občane – splošne ambulanta za odrasle, ki je na mestu nekdanje uprave. “Pomemben mejnik je 30-letni zgodovini zavoda gotovo tudi vzpostavljen sistem kar 90 prvih posredovalcev (gasilci) z zdravnico Nino Pokorn na čelu,” ponosno nadaljuje direktorica. Z vidika opreme izpostavlja nakup RTG-aparata, ki je bil nujen – “edini v Zasavju namreč zagotavljamo preglede v ambulanti za pljučne bolezni.” Prav te dni pa zadovoljno dajejo v uporabo novo vozilo za namene patronaže.

Kako pa kaj kadrovske zadeve?

Kot številni drugod so tudi tekom 30-letnega obdobja v Zagorju ves čas iskali ustrezen kader in se znova in znova soočali s pomanjkanjem. Lani so prevzeli tretjo otroško šolsko ambulanto, ki je bila pred tem v rokah koncesionarja, in v njo umestili tudi covid-ambulanto za otroke. Prav tako so po upokojitvi koncesionarke zobozdravnice prevzeli prvo zobno ambulanto za odrasle. Imajo klinično farmacevtko, ki jih obišče enkrat tedensko. “Želimo pa še pridobiti zobno in splošno ambulanto za odrasle,” smelo gleda naprej v luči karseda dobre oskrbe pacientov in uporabnikov.

Ohraniti 24-urno NMP, izzivov je še in še

Danes oziroma vse od junija 1991 uživa ZD Zagorje status javnega zavoda, katerega je ustanovila Občina Zagorje, z jasnim namenom: izvajati primarno zdravstveno dejavnost na zagorskem območju. “Največja želja nam je, da ohranimo 24 urno NMP, kajti za tako veliko in razvejano občino z glavnino ljudi, posejanimi v okoliških hribovitih predelih preprosto ne zadostuje le zagotavljanje zdravnika in reševalca za neodložljive hišne obiske,” pravi Saša Bajda ob poudarku, da vsaka minuta v stiski odločilno šteje. V planu je še prenova informacijskega sistema, večja investicija na vidiku pa bo širitev stavbe s prizidkom; pogovori z upravno enoto, zagorsko občino in arhitekti so v aktivni fazi.

V ZD Zagorje prihaja nova direktorica

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --