-- OGLAŠEVANJE --

Parkiranje v Trbovljah: v petih letih za polovico manj prekrškov

-- OGLAŠEVANJE --

Medobčinski inšpektorat in redarstvo (MIR) Zasavje je lani v Trbovljah opravil 583 ukrepov, od tega 536 samo zoper mirujoči promet. Izdali so 473 plačilnih nalogov in izrekli 63 opozoril, podatki pa kažejo, da se stanje s parkiranjem v Trbovljah izboljšuje, saj so redarji obravnavali za četrtino manj prekrškov in izdali manj plačilnih nalogov.

Največ prekrškov je še vedno okoli bolnice in zdravstvenega doma.

Največ, 207 prekrškov, so redarji ugotovili na območju kratkotrajnega parkiranja, v 123 primerih pa so obravnavali nepravilno parkirana vozila na prehodih za pešce, pločnikih in podobnih površinah, še 31 kršitev je bilo zaradi parkiranja za drugih javnih površinah, ki niso namenjene prometu, kaže statistika MIR Zasavje. Vozniki niso upoštevali prometne signalizacije v 88 primerih, 18 voznikov je parkiralo v križišču, 14 na intervencijskih poteh, 12 na mestih za invalide in 15 na vozišču. 

Parkirna kultura Trboveljčanov iz leta v leto izboljšuje

V primerjavi z letom 2020 so redarji na trboveljskih parkiriščih lani obravnavali skoraj 200 prekrškov manj in izdali 102 plačilna naloga manj. Da se je problematika parkiranja izboljšala, kaže tudi podatek, da so redarji v letu 2020 izrekli 139 opozoril, lani pa samo še 63. 

Prekrški na območju mirujočega prometa po kraju kršitve

Ulica kršitve Število kršitev
Rudarska cesta 373
Trg revolucije 26
Kešetovo 18
Loke 16
Mestni trg 15
Ulica Sallaumines 15
Ulica 1. junija 13
Partizanska cesta 12
Ostalo 48

 

Spodbuden je podatek, da se je število kršitev pri parkiranju v zadnjih petih letih prepolovilo, kar gre bržkone pripisati tudi uvedbi plačljivega parkiranja v okolici bolnišnice in zdravstvenega doma ter kasneje še na Ulici 1. junija in pred trboveljsko pošto. S tem se je namreč zagotovila večja fluktuacija parkiranja in posledično več parkirnih mest za občane, ki gredo po opravkih. Kljub vsemu pa je še vedno najbolj problematično parkiranje okoli zdravstvenih ustanov, saj so na Rudarski cesti redarji od skupno 536 zabeležili kar 373 kršitev. 

Izdali za dobrih 15 tisočakov plačilnih nalogov

Poleg nadzora parkiranja so redarji lani v Trbovljah izdali 27 odredb za zapuščena vozila, pri čemer so kršitelji v 24 primerih vozila odstranili sami, 3 vozila pa je odstranil koncesionar. Ti vozniki so nato prejeli tudi plačilni nalog. Občinski redarji so tako lani izdali za 15.160 evrov glob, nanje pa prejeli 39 ugovorov, zoper izdane odločbe pa so bile podane štiri zahteve za sodno varstvo, je v poročilu zapisal MIR Zasavje. 

Občinski redarji so tudi lani veliko časa namenili poostrenim akcijam nadzora vodenja psov na javnih površinah, predvsem v mestnem parku na območju Plevčkovega hriba in v okolici OŠ Alojz Hohkraut. Izrekli so nekaj ustnih opozoril lastnikom psov, saj je prvotni namen teh nadzorov osveščanje občanov, je zapisano v poročilu dela mestnih redarjev za minulo leto. 

Z delovanjem občinskih redarjev so na trboveljski občini zadovoljni, pri čemer občina podpira prizadevanje za krepitev delovanja občinskega redarstva v občini. MIR Zasavje, ki mu občine ustanoviteljice za delovanje letno namenijo okoli 160.000 evrov, namreč v prihodnje pričakuje, da bo država nanje prenesla še več pooblastil za nadzor številnih predpisov, zato ocenjujejo, da bo za uspešno delovanje organa treba povečati število strokovnih kadrov. 

SORODNI ČLANKI:

Plačljivo parkiranje v Trbovljah: Lani v občinsko blagajno 36 tisočakov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --