11.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoObeta se energetska prenova vrtca in zdravstvenega doma

Obeta se energetska prenova vrtca in zdravstvenega doma

Država je konec oktobra objavila javni razpis, v okviru katerega bo priskočila pri prenovah stavb, ki so v (so)lasti in posredno v uporabi občin. Hrastniška občina načrtuje prijaviti energetsko sanacijo dveh objektov: Vrtca Hrastnik Enota Sonček in Zdravstvenega doma Hrastnik. Obe naložbi bosta znašali nekaj več kot milijon evrov, od katerih naj bi bilo iz sredstev evropske kohezijske politike namenjenih  dobrih 400 tisoč evrov.

Predpogoj, da bo kmalu izdelana tudi celovita in podrobna dokumentacija obeh projektov, sta bila v letošnjem avgustu zaključena razširjena energetska pregleda.

Kakor kaže, so tako v prihodnjih dveh letih na vidiku dela v luči učinkovite rabe energije na ovoju stavbe, kamor se prišteva fasada in zamenjava strešne kritine ter izvedba ukrepov prezračevanja, ogrevanja, klimatizacije in priprave tople vode – če bo seveda Občina uspešna na razpisu.

Načrtovane pridobitve so podobne

Vrtec Hrastnik Enota Sonček

V Enoti Sonček, ki je ena izmed skupno štirih enot Vrtca Hrastnik ter dveh oddelka v hrastniški šoli, kot tudi v Zdravstvenem domu Hrastnik je potrebna sanacija strehe, menjava vrat in oken, toplotna izolacija stavbe in vgradnja prezračevalnega sistema. Za vzpostavitev boljših pogojev dela, zmanjšanje stroškov vzdrževanja in zmanjšanje stroškov energije so načrtovane tudi sanacije vkopanih kletnih zidov in razsvetljave. Težnje v luči energetske sanacije pa vključujejo tudi namestitev termostatskih glav in ventilov z daljinsko regulacijo na vsa grelna telesa.

Ravnateljica Vrtca Hrastnik Mojca Perić je povedala, da “ bo doprinos izjemen, saj enota potrebuje celovito prenovo, da bo za otroke nastalo popolnoma varno okolje. Mi si pa želimo, da bi tam pridobili prostor še za kakšno igralnico, saj je površine dovolj. Verjamemo, da bo Občina Hrastnik uspešna na razpisu in bomo že v novo šolsko leto vkorakali z novo pridobitvijo.”

Kaj bo poleg lepše podobe še pozitivnega?

Največja pridobitev, ki jo tudi Občina Hrastnik, ki drži administrativno roko nad projektoma energetske sanacije obeh objektov, prepoznava bo nižja raba energije ter posledično nižji stroški, ohranjanje vrednosti nepremičnin ter izboljšano delovno okolje za zaposlene in obiskovalce, nezanemarljiv pa je tudi okoljski vidik. Naložba prinaša namreč tudi učinke kot so zmanjšanje izpustov škodljivih emisij v okolje.

Naslednji korak na strani prijaviteljice projekta

Po tem, ko so občinski svetniki in svetnice na decembrski seji obravnavali in potrdili Dokument identifikacije investicijskega projekta, ima Občina Hrastnik do konca januarja 2022 čas za dokončanje in oddajo vloge na razpis, čemur bo sledilo pričakovanje, tako upajo, v luči pozitivne rešitve vloge. Za obe energetski prenovi je sicer Občina Hrastnik predvidela finančna sredstva iz treh letnih proračunov: 2021, 2022 in 2023 v skupni višini 733 tisoč evrov.

SORODNI ČLANKI:

Hrastničani v posel s Petrolom in Javno razsvetljavo

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...